Potraviny, kterým se v syrovém stavu raději vyhněte. Může jít o život

V dnešní době je velmi populární raw neboli syrová strava založená na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Podle ní se všechno prospěšné a živé v potravinách při zahřátí nad 45 °C zničí a markantně se tak sníží výživová hodnota.

Některé potraviny jsou za syrova opravdu nejzdravější, jiné ale naopak mohou navodit střevní potíže a dokonce i smrt. Které potraviny raději nejíst syrové?

Brambory

Tepelně upravené brambory jsou velmi zdravé. Syrové ale obsahují hodně škrobů, které nám mohou způsobit nadýmání a střevní potíže. Pokud jsou brambory syrové a nazelenalé, tvoří se v nich toxin solanin, který je pro nás nebezpečný.

Lilek

Fialový lilek obsahuje solanin podobně jako brambory, který neblaze ovlivní naše trávení. Nejvíce toxické jsou mladé lilky. I když byste jej museli sníst opravdu velké množství, aby se problémy projevily, je lepší si je před konzumací tepelně upravit.

Rebarbora

Z rebarbory je úžasný koláč i džem, ale syrová vám způsobí velké trávicí potíže. Listy i řapíky obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která dokonce může poškodit ledviny a ve vzácných případech způsobit i smrt.

Fazole

Fazole jsou velmi zdravé, s vysokým obsahem proteinů a vitaminů, ale syrové obsahují toxin fytohemaglutin, který způsobuje střevní potíže podobné otravě. Nejvíce je ho v červených fazolích. Stačí jich sníst jen 5 a bude vám nevolno.

Hořké mandle

Hořké mandle obsahují amygdalin způsobující jejich hořkost. Jakmile jich sníte více, začne se v těle rozkládat a vzniká kyanovodík. Stačí 10 mandlí a bude vám zle. Jako smrtící dávka se pak označuje více jak 50 hořkých mandlí.

Vejce

Mnoho sportovců si ze syrových vajec dělají koktejly kvůli růstu svalů. Syrové vejce ale představuje riziko nákazy salmonelou, která napadá jedno ze 30 000 vajec. Salmonelóza je ve žloutku, takže je lepší si uvařit vajíčko natvrdo.

Nepasterizované mléko

Nepasterizované mléko může obsahovat bakterie E.coli a salmonelózu. Pokud si koupíte mléko od farmáře nebo z mléčného automatu, vždy si jej převařte. I když by mělo být mléko kontrolované, vyvarujete se tak bolestí břicha, zvracení i průjmů.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments