Poznejte už v obchodě, které pomelo je zralé a sladké

Pomelo patří k největším citrusovým plodům. Toto exotické ovoce obsahuje mnoho blahodárně působících látek, jako jsou vitamíny A a C nebo minerály, jako jsou draslík, mangan či železo. Neobsahuje tuky ani sodík. Jak si vybrat zralé pomelo?

Pomelo neboli citrus maxima pochází z jihovýchodní Asie, pravděpodobně z Malajsie, Thajska či Indonésie. Dnes se pěstuje i v dalších zemích, třeba v Indonésii, USA, Španělsku i na Tahiti. Pěstuje se ale i v Číně, kde je hlavní součástí novoročních pokrmů a mnoha tradičních léků. Traduje se tam, že ten, kdo pomelo sní, dobře se mu vede. Čínské produkty plné semen, květů či kůry pomela umí odehnat zlé duchy. Se stopkou se z až 15 metrů vysokých, trnitých stromů trhá ještě nezralé a dozrává až cestou, která trvá 6 až 8 týdnů.

Podle čeho vybírat

Abyste si nekoupili nezralé a suché pomelo, musíme vědět, jak si ho umět vybrat. Nikdy nekupujte zelené plody. Vybírejte žluté až oranžové plody, které je na pohmat měkké. Jenže často až po rozkrojení poznáte, že se dílky pomela oddělují od své hořké slupky a pomelo nevoní tak dobře jako sladký citrus plný šťávy. Pokud je pomelo uvnitř suché, žádným pohmatem to nepoznáte. Co tedy ještě sledovat?

Foto: Shutterstock

Jak poznat zralé pomelo

Zralé pomelo by mělo být na pohmat měkké a nažloutlé. Jakmile se plod utrhne, od stopky totiž postupně začne žloutnout a tím i měknout. Podobně probíhá třeba dozrávání u ananasu. Konzumní zralost pomela přichází až koncem listopadu a začátkem prosince. V tomto období seženete opravdu šťavnaté a zralé pomelo. V jiném období jej podle odborníků nemá moc cenu kupovat.

Jak oloupat pomelo

Hlavně ho nejezte jako pomeranč či grep. Pomelo oloupejte jako grep a pak každý dílek zbavte tenké bílé slupky, která je hořká. Odborně se bílé slupce říká albedo. Pak si dejte obsah do misky a konzumujte ho nejlépe čerstvé. Rychle totiž vysychá. Dá se přidat i do mnoha asijských pokrmů. Výborně oživí třeba i kuřecí ragú. Z kůry pomela se dá vyrobit marmeláda, kandované ovoce, sirup nebo dokonce řízky. Kůra je však chemicky ošetřována a omytím se zbavíte jen povrchových nečistot. Pomelo se užívá při kocovině, žaludečních potížích, kašli, zahlenění a na ošetření otoků.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.