Proč jíst fíky? Skvělý zdroj vitamínů i výživové hodnoty

Sladké a chutné fíky jsou k dostání v obchodech po celý rok. Dnes lze bez problému sehnat i čerstvé fíky. Co vše v sobě fíky ukrývají a čím jsou natolik prospěšné pro lidský organismus? Na co si dát pozor při výběru? Sušené versus čerstvé fíky.

Jelikož se fíky pěstují na řadě různých míst a sklízejí se několikrát do roka, je tak možné zakoupit i čerstvé fíky v průběhu roku a ne jen v období vánočních svátků, jak tomu bylo kdysi u nás. K dostání jsou však v různé fázi zralosti. Existuje více jak 150 odrůd, které se liší nejen tvarem či barvou. Mezi nejprodávanější a nejdostupnější náleží fíky zelené, šťavnaté, které mají tenkou slupku a pak fíky fialové, pro které je typická jemná a sladká chuť.

Fíky coby nejen zdroj vitamínů

Jsou bohaté na vitamín B1, B2 i B6 a E. Dále obsahují značné množství stopových prvků, jako je měď, mangan či zinek, z minerálů se jedná o železo, vápník, hořčík a draslík. Fíky v sobě ukrývají sacharidy, převážnou většinu tvoří monosacharidy a v malé míře disacharidy (sacharóza).

Fíky obsahují vlákninu, jsou považovány za přírodní projímadlo. Jsou taktéž bohatým zdrojem energie. Fíky obsahují polyfenoly, přírodní antioxidanty, díky tomu udržují buňky v našem těle mladé a působí coby prevence vzniku nádorového onemocnění, stejně tak jsou prevencí proti vysokému tlaku. Napomáhají lepšímu trávení, neboť obsahují probiotika.

Ovoce, které díky protizánětlivým účinkům je výborné na pleť. Stačí si vyrobit domácí masku z čerstvých fíků a vyřešíte problém s aknózní pletí. Dobré je konzumovat fíky v těhotenství, kdy je zvýšená potřeba minerálních látek a vitamínů. Zejména díky vápníku ukrytého v tomto ovoci lze dosáhnout optimální denní dávku nezbytnou pro zdravý vývoj kostí u nenarozeného dítěte.

Fíky z pohledu nutriční hodnoty

Vzhledem k tomu, že fíky jsou bohaté na přírodní cukry, všeobecně náleží toto ovoce mezi ostatní s vysokým obsahem cukru. Z tohoto hlediska jsou fíky brány coby nevhodnou ingrediencí při dietě či regulaci váhy. Což tak není zcela pravda. Prvořadé je odlišit čerstvé fíky od sušené alternativy. Pokud si hlídáte postavu a jste zastánci zdravější formy, určitě je lepší konzumace čerstvých fíků, které obsahují méně cukru.

Využití a skladování čerstvých fíků

Známkou čerstvosti při výběru fíků je mírně nasládlá chuť, zatímco kyselý nádech znamená, že jde o starý plod. Pokud zakoupíte již vyzrálé a měkké plody, jsou ideální k přímé konzumaci, buď je lze jíst samotné nebo přidat do salátů či sladkého pokrmu. Můžou se jíst i se slupkou, kterou je třeba předem omýt. Pevnější fíky lze tepelně upravit, jsou skvělou přílohou k masu. Nevýhodou je, že čerstvé fíky snadno podléhají zkáze a je možné je uskladnit v lednici jen po velmi krátkou dobu.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments