Provalila se hrozná věc o nejoblíbenějším oleji Čechů. Do jídla vypouští rakovinotvorné látky

Rostlinné oleje patří k neodmyslitelným potravinám v moderní kuchyni. Ve velkém v minulých letech nahradily živočišné tuky, na které se začala snášet značná kritika. Dost možná se ale karta zase obrací. Odborníci se totiž stále více začínají přiklánět k tomu, že rostlinné tuky nemusí být za všech okolností lepší než ty živočišné, ba právě naopak.

Rady už neplatí

Ne všechny rostlinné oleje lze doporučit. Ty rafinované totiž mohou mít nepříjemné vedlejší efekty. Výzkumy například ukazují, že na vaření není vhodné některé oleje používat. Poté, co se zahřejí, totiž produkují škodlivé chemikálie a jakákoliv výhoda se tak ztrácí. Například ke smažení je proto lepší použít třeba sádlo nebo máslo.

Češi však dnes masivně smaží právě především na rostlinných olejích. V rámci tohoto procesu ovšem dochází k uvolňování některých látek, které mohou být i rakovinotvorné. Na seznamu nevhodných olejů najdeme palmový, kukuřičný nebo sójový, které se naštěstí v České republice příliš nepoužívají. Bohužel se zde ale skví také jeden, který naopak patří v tuzemsku k nejoblíbenějším. A to je ten slunečnicový.

Pakliže se tento olej zahřeje, vznikají chemické sloučeniny nazvané aldehydy. V jejich případě byla jasně zjištěna souvislost s rakovinovým bujením v těle.

Foto: Shutterstock

Zase je to jinak

Nejhorší jsou v tomto směru ty oleje, které obsahují nejvíce takzvaných nenasycených tuků. Jsou to totiž právě ony, které se následně mění na zmíněné aldehydy. Bohužel se to týká právě i slunečnicového oleje. Je to přitom právě on, který Češi zcela běžně ke smažení využívají. Mají za to, že je k této činnosti naopak určený, protože má vysoko položený kouřový bod, a proto se nepřipaluje. To ale v tomto případě nehraje roli. Olej se ani připálit nemusí a stejně uvolňuje škodlivé látky.

Jak už bylo zmíněno, lidé by měli raději smažit na živočišných tucích, jako je máslo nebo sádlo. Neznamená to ale, že všechny rostlinné oleje jsou špatné. Dobře na tom je například olivový olej, avšak ten se kvůli svým vlastnostem příliš nehodí ke smažení.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana havlova
Jana havlova
1 rok

To je zajímavé, že jakmile něco zdraží, nebo je toho nedostatek,tak je to vždy hned velmi nebezpečné. Teď je to olej a vejce.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Jana havlova

Vejce byla kdysi označena jako toxická – tenhle nesmysl se udržel řadu let a ještě dneska na tuto pitomost můžete narazit.
A tak je to se vším – na počátku jsou většinou tzv. výzkumy nějaké “prestižní” univerzity v Tramtárii 😀

Novák
Novák
1 rok

Palmové oleje jsou ve všech potravinových výrobcích, kde se používá olej. Je přece nejlevnější a tak se přece musí hlavně šetřit a okrádat všemožně zákazníky, všemožnými separáty a náhražkama. Kvalita druhořadá, až odpadová a ceny světové.

Zvoník
Zvoník
1 rok

Lidstvo je přemnoženo a tak proč by rostlinné oleje měly být zdravé pro běžnou likvidaci obyvatelstva?