Recept na chutný a zdravý celozrnný chléb. Zvládne ho každý a hotový je za chvíli

celozrnný chléb

Kdo by někdy nezatoužil po kvalitním domácím chlebu, ale bojí se toho, že nad pečením stráví celý den a výsledek nebude takový, jako kdyby si chleba koupil v obchodě? Mám pro vás recept na jednoduchý, ale přitom nadýchaný a zdravý chleba, který zvládne každý.

Ingredience na skvělý domácí chléb

  • 710 ml teplé vody (ne horké, spíše pokojové teploty, aby se nezkazilo droždí),
  • 1 lžíce sušeného droždí,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1 lžíce rostlinného oleje,
  • 1 lžíce octa,
  • 375g hladké pšeničné nebo hladké špaldové mouky (používám hladkou chlebovou mouku z pšenice špaldy Belbake, kterou v Lidlu koupíte za – 34,90 Kč/kg),
  • 324 g hrnky celozrnné pšeničné mouky (požívám celozrnná mouka ze špaldové pšenice opět v Lidlu za 34,90 Kč/kg),
  • 1 lžíce soli,
  • podle chuti oříšky, semínka a bylinky, sušená rajčata apod.

Postup

Do velké mísy dejte teplou vodu, droždí, cukr a všechno smíchejte. Voda by neměla být horká, ale spíše pokojové teploty, abyste nezničili droždí. Chvíli počkejte, než se na povrchu začnou tvořit bublinky, to znamená, že je droždí aktivní. Poté teprve přidejte olej a ocet.

Postupně přidávejte hladkou mouku a vždy důkladně zamíchejte. Já jsem použila metličku, protože se mi v těstu tvořily hrudky. Poté přidávejte celozrnnou mouku (taktéž po částech) a sůl. Jakmile veškeré ingredience smícháte, vznikne vám těsto lepivé a řidší konzistence, ale toho se vůbec nebojte. Nakonec přidejte i vaše oblíbená semínka. Já použila zbytek namletých vlašských ořechů, lžíci chia a lněných semínek.

Těsto přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Já využila horkých letních dní a dala těsto na parapet :). Můžete si ale například v zimě pomoct troubou nebo (kdo má) domácí pekárnou. Těsto nechte kynout cca 30 minut, mělo by nakynout jednou tolik.

Jakmile je těsto nakynuté, přendám jej do nádob na pečení. Používám speciální silikonovou chlebovou misku a formu na chlebíček, kterou vyložím pečicím papírem.

těsto na celozrnný chléb

Těsto nechám v nádobách ještě jednou odpočinout (již není potřeba zakrývat utěrkou) cca 30 minut.

Dobrý vydrží i týden

Troubu předehřejte na 185 °C. Chléb ještě posypte svými oblíbenými semínky – já použila slunečnicová a dýňová 🙂 Nešetřete jimi, nevyplatí se vám to.

Chléb pečte cca 50 minut, než bude zlato-hnědé barvy a bude se odchylovat od stěn formy.

Domácí chléb nechte vystydnout na mřížce v otevřené troubě, aby se vám nezapařil.

Tip: Chleba skladujte v lednici, aby vám vydržel dlouho měkký. Klidně i celý týden 🙂

Dobrou chuť.

celozrnný chléb

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
6 měsíců

Sice chléb může být vynikající, ale neni celozrnný, neboť v něm není nejméně 80 % celozrnné mouky, to je pořád dokola s tím klamáním neznalých lidí…

Lucie
Lucie
1 rok

Skladovat v lednici? Jako v sáčku? Nenavlhne z té lednice?

Šárka
Šárka
2 let

Jde tohle množství použít i do pekárny?

Eva H
Eva H
2 let
Reply to  Šárka

Není to chyba,710 ml je třičvrtě litru vody.

alvapboudica
alvapboudica
2 let
Reply to  Šárka

Dnes jsem upekla v pekárně – program celozrnný. Ochutnali jsme k večeři – výborný. Díky za recept.