Řízek naruby chutná výrazně lépe než ten klasický. Málokdo ho ale umí udělat správně

Rádi byste si pochutnali na šťavnatých řízcích? Klasické řízky jsou v českých kuchyních stálicí, nicméně občas jsou vysušené a chybí jim šťavnatost. Pokud je budete připravovat naruby, mile vás překvapí. Zkuste je ozvláštnit a vyzkoušet místo klasiky variantu, kdy se nejprve obalí ve strouhance a pak až ve vejci.

Řízky naruby

Klasický trojobal – mouka, vejce, strouhanka – znají všichni. U řízků naruby se mouka naopak zcela vynechává. Řízky jsou pak šťavnaté, méně mastné a při dodržení správného postupu mnohem chutnější.

Co budete potřebovat?

Na řízky naruby si připravte:

  • 4 ks vepřové kotlety nebo krkovice
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 4 lžíce strouhanky
  • Cibuli
  • 2 vejce
  • Olej, sůl

Jak na to?

Předehřejte si troubu na 180 °.  Jednotlivé plátky masa umyjte a osušte, nasolte a poprašte strouhankou. Vložte je do potravinářské fólie a zlehka naklepejte paličkou z obou stran. Vejce rozklepněte do misky a prošlehejte se dvěma lžícemi vody. Mezitím si na pánvi rozehřejte olej. Maso namáčejte ve vajíčku a ihned ho vkládejte do rozpáleného oleje. Usmažte ho z obou stan dozlatova, pak ho vyndejte z pánve a nechte odpočinout. Oloupejte a nakrájejte cibuli a na střídačku s masem vyskládejte do pekáčku – maso, cibule, maso, cibule a navrch slaninu.

Foto: Shutterstock

Vložte řízky do trouby a pečte 40 minut, nejlépe zakryté alobalem. Mezitím si můžete připravit přílohu dle své chuti – skvěle se hodí brambory nebo bramborová kaše. Po 40 minutách alobal sundejte a na řízky nalijte sterilovanou zeleninu i s nálevem. Nechte 20 minut dopéct a můžete podávat.

Vyzkoušejte změnu

Pokud chcete změnu, můžete řízky v troubě zalít buď smetanou ke šlehání nebo vývarem. Chuť se vsákne do masa a budou chutnat zas trochu jinak. Především jsou ale o něco zdravější než klasické řízky v trojobalu.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Řízky děláme jen občas, takže jestli jsou zdravé nebo ne, neřeším. Budu je dál dělat tak, aby chutnaly.
Nechápu, proč ještě dávat řízky po smažení do trouby a to zalévání sterilovanou zeleninou nebo smetanou se mi nelíbí vůbec…