Rychlá jíška bez másla na americký způsob. Nedáte na ni dopustit

Máte osvědčený způsob, jak připravujete jíšku na zahušťování omáček? Většinou se připravuje tak, že se vypracuje ze stejného množství másla a mouky. Ale existuje i způsob, jak připravit jíšku, aniž by byla plná tuku. Jde ji totiž snadno připravit i bez másla.

Americká jíška

Jde o velmi jednoduchou formu jíšky, kterou mnozí za jíšku ani nepovažují. Použít se dá převážně do světlých omáček, jelikož neztmavne. Jde mimo jiné o způsob, jak ušetřit tuk v jídle. Příprava je snadná, vezmete si hrnek nebo sklenici, nalijete mléko nebo vodu a přidáte mouku. Nádobu uzavřete nebo přikryjete a důkladně protřepete. Případně můžete tekutinu s moukou rozmíchat pomocí vidličky nebo metliček. Hladkou směs postupně přilévejte do omáčky a míchejte, dokud není dostatečně zahuštěná.

Zahušťovat jde i zdravěji

Možná nechcete při zahušťování používat ani mouku. Existuje ještě zdravější způsob, jak zahušťovat pokrmy. Vyzkoušejte zeleninu! Je to velmi jednoduché, stačí zeleninu tyčovým mixérem rozmixovat, a máte hotovo. Pokud nepřipravujete krém, pak nejprve část zeleniny vyndejte vedle, rozmixujte zeleninu a pak vraťte zpět. Nejčastěji se k zahušťování používají vařené brambory, ale fantazii se meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Světlá a tmavá jíška

Pokud děláte klasickou jíšku, můžete si vybrat, zda bude světlá či tmavá. Podle toho, jaké barvy chcete docílit, budete opékat mouku. Čím déle ji necháte na pánvi, tím tmavší bude. Na druhou stranu, příliš tmavá jíška je hořká a na zahušťování nepoužitelná, je nutné to nepřehnat. Světlá jíška se hodí do světlých zeleninových polévek, smetanových omáček, a jako bešamel. Tmavou zužitkujete v guláši, tmavých polévkách a omáčkách. Pokud připravujete světlou jíšku, nechte ji jen zpěnit a odstavte. Tmavou nechte opékat do požadované barvy.

Další způsoby zahušťování

Jsou i další možnosti, jak pokrm zahustit. Kromě brambor můžete použít i bramborový nebo kukuřičný škrob. Ten se rozmíchá ve vodě a přidá se až těsně před dovařením pokrmu. Ze zeleniny můžete použít mrkev, cuketu nebo květák. Co se týká polévek, neuděláte chybu ani s pohankou nebo jáhlami.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislava
Stanislava
1 rok

… prokristapána co je na téhle jíšce americké, tuhle záklechtku už dělala co si pamatuju moje prababička, babička a já taky…
My jednou poameričtíme i toaletní mísy, jen abychom byli světoví…
Jenom slyším “americké” a mám po chuti i na brambory ve slupce…

Iris
Iris
1 rok

Panebože, to je zase objev – jíška bez tuku = záklechtka. To ostatní ani nebudu komentovat – už s těmi americkými radami běžte do…

Jozef
Jozef
1 rok
Reply to  Iris

Souhlasím! Nic nového, používali uz moji prarodiče…

Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok
Reply to  Iris

Já bych řekla, kolečko od trakaře. 🍀

Stanislava
Stanislava
1 rok
Reply to  Iris

…mám to úplně stejně paní Iris…