Šéfkuchař odhalil tajný trik na obalování řízků. Tohle mu v restauraci šetří velké peníze

Nejdříve je třeba vybrat správné maso. Vídeňský řízek z telecího masa je klasikou, ale mnoho gurmánů také zastává názor, že řízek z prorostlé krkovičky může být lepším zážitkem díky své šťavnatosti. A pokud jste milovník drůbeže, vykostěná kuřecí stehna či prsa vám udělají radost.

Příprava masa před smažením

Neměli bychom zapomenout na důležitý krok před obalováním – naklepání! Některé druhy masa se nenaklepávají, například kuřecí prsa nebo panenka. Naopak u tužších mas je to nezbytné. Rozbitím svalových vláken pomocí naklepání zajistíte, že tepelná úprava bude rychlejší a výsledné maso nádherně křehké.

Nezapomeňte na sůl

Správné osolení masa je zásadní. Tento krok je nutno provést před smažením a osolit maso z obou stran. Výsledný řízek pak bude mít lepší chuť.

Obalování – inovace od šéfkuchařů

Mnoho z nás je zvyklých na tradiční trojobal mouka-vejce-strouhanka. Ale znáte kuchařský trik, který může změnit způsob, jakým vnímáte obalování? Namísto vajíček použijí šéfkuchaři panýr – kombinaci mouky a mírně osolené vody. Panýr nejen šetří náklady, ale také pomáhá vytvořit pevnější obal, což je ideální například pro smažený sýr.

Foto: Shutterstock

Po smažení řízek vysušte

A konečně, samotné smažení. Pro optimální výsledky je doporučeno používat sádlo nebo rostlinný olej s přídavkem másla pro výraznější chuť. A až budete mít svůj dokonalý řízek hotový, nezapomeňte na zbavení se přebytečného tuku – ať už pomocí mřížky či papírové utěrky.

Jaký je další trend v obalování?

S rozvojem moderní gastronomie a s narůstajícím počtem alergií a dietních omezení se kuchaři snaží experimentovat s alternativními obalovacími metodami. V posledních letech se stává populární obalování z alternativních mouk, jako je například kokosová nebo mandlová mouka. Tyto varianty přinášejí nejen novou texturu, ale také netradiční chuť, která může osvěžit tradiční recept na řízek. Experimentujte a možná objevíte svou novou oblíbenou verzi tohoto oblíbeného pokrmu.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jiřina vallova
Jiřina vallova
6 měsíců

Tak já si půjdu na řízek a on bude obalený ve vodě s moukou,no úžasné.