Málo známé rakovinotvorné potraviny. Jíte je denně a vůbec o tom netušíte

Patří k nejobávanějším nemocem vůbec. Přesto lidé dělají jen velmi málo nebo vůbec nic, aby se jí vyhnuli. Když už rakovina udeří, může být pozdě. Ovšem na její rozvoj zaděláváme velmi dlouho, a to zejména životním stylem, který z velké části spočívá v tom, co jíme. Jistě, roli hraje také genetika, ale to není důvod vymlouvat se na špatnou životosprávu.

Pravdou je, že u řady potravin je jejich škodlivost dlouhodobě známa, ale jiné jsou nenápadné, případně se tváří jako zdravé, a přesto mohou rakovinové bujení významně podporovat.

Ovoce a zelenina

Jde pochopitelně o nejzdravější možné potraviny, kterých bychom se neměli vzdávat. Jak je ale možné, že jsou rakovinotvorné? Bohužel platí, že většina plodů, které najdeme v obchodech, je ošetřena různými hnojivy nebo pesticidy. Ty rozhodně nejsou pro člověka zdravé. Podle některých výzkumů obsahuje nejvíce pesticidů ovoce a zelenina, které kupujeme denně. Patří sem jablka, jahody, hroznové víno či celer.

Limonády

Sladké perlivé nápoje jsou v podezření už dlouho. Ale nejnovější zjištění americké vědce doslova šokovala. Varovali, že už při konzumaci více než dvou láhví slazených nápojů týdně hrozí zvýšené riziko rakoviny slinivky o celých 87 %. Zřejmě za to může obrovské množství cukru, které je v těchto nápojích obsaženo. Ten totiž podporuje růst většiny buněk včetně těch nádorových. A nezapomínejme ani na chemická barviva, které se do těchto nápojů přidávají.

Losos

Losos patří mezi velmi zdravé ryby, které obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Ty jsou pro zdraví lidského organismu klíčové. Obrovská spotřeba této ryby má ale i stinnou stránku. V drtivé většině se totiž chová na farmách, kde podmínky nejsou nejlepší. Lososi jsou zde krmeni pesticidy, antibiotiky, bifenoly a dalšími nebezpečnými látkami. Někteří vědci tak zdůrazňují, že takový losos je spíše zdravotním rizikem než přínosem.

Foto: Shutterstock

Konzervovaná rajčata

Nejde jen o rajčata, ta jsou jen častým příkladem. Všechny konzervované potraviny v sobě skrývají riziko. Vědecké studie totiž zjistily, že vnitřní část plechovek je pokryta chemickými sloučeninami, a to včetně látky bisfenol. Ta nejenže může způsobovat neplodnost či poruchy srdce, ale dokonce i rakovinu. Kyselost rajčat navíc způsobuje, že bisfenol extrahují do sebe.

Foto: Shutterstock, zdroje: Aetna, Healthline, Science Times

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
2 let

Tak prečo sa to môže predávať

Iris
Iris
2 let
Reply to  Peter

bo prachy?