Signály zvýšené propustnosti střev. Často souvisí s žaludečními vředy

Syndrom zvýšené propustnosti střev je závažné střevní onemocnění, při kterém dojde k perforaci sliznice střev či žaludku. To vede k infekcím, horečkám a sepsi.

Propustné střevo často souvisí s vředy pronikajícími až do hloubky žaludeční sliznice. Způsobují jej i bakterie E-coli a dalšími patogeny, které vytváří shluky ve sliznici střev. Narušená sliznice gastrointestinálního traktu jim pak umožní proniknout do krevního řečiště. Plísně, houby nebo bakterie mohou provrtávat otvory do střevní sliznice, jimiž pronikají toxiny. Gastrointestinální obtíže jsou při zvýšené propustnosti střev způsobeny propustností neboli permeabilitou amoniaku.

Zvýšená propustnost střev

Při jídle je třeba důkladně žvýkat potravu a smísit ji s dostatkem slin, než jde do žaludku. Potraviny bohaté na bílkoviny, jako je maso, mléčné výrobky, ořechy či luštěniny se v žaludku tráví pomocí enzymů a kyseliny chlorovodíkové – solné. Ta je štěpí na jednodušší formy, které se tráví ve střevech. Musíme mít však této kyseliny dostatek, jinak nelze dostatečně využít živiny ze stravy, ve střevech dochází ke hnilobným procesům a vzniká plynný amoniak. Tento toxický plyn se může vypařit ze střev do krevního oběhu a dochází k permeabilitě amoniaku.

Příznaky zvýšené propustnosti střev

  • Trávicí potíže a nadýmání,
  • zvýšená únava, malátnost a stavy úzkosti,
  • různé kožní projevy,
  • potíže se spánkem a neklidné spaní,  
  • u jícnového reflexu kyselé šťávy žaludku kyselinu chlorovodíkovou vytěsňují.

Příčiny úbytku kyseliny chlorovodíkové

Příčinou může být adrenalin, který produkují nadledvinky. Ty produkují 56 různých typů adrenalinu podle reakce emocí na různé situace. Stres, strach, zlost, pocity viny a studu, stavy úzkosti a deprese snižují sekreci kyseliny chlorovodíkové. Poškozují zdravé bakterie a podporují růst škodlivých. Dlouhodobé užívání chemických léků, jako jsou antibiotiky, imunosupresiva, protiplísňové léky a mnohá jiná léčiva a medikamenty narušují rovnováhu v žaludku. Škodlivý vliv na tvorbu kyseliny chlorovodíkové má i zvýšený příjem bílkovin, nadbytek tuků a cukrů. Chybí žaludeční kyseliny a dojde k oslabení trávicích enzymů.

Co nám může pomoci

Zkuste denně na lačno vypít 200 až 500 ml čerstvé šťávy z řapíkatého celeru pro obnovu trávení. Obsahuje sloučeniny sodíku a řadu stopových minerálů a živin.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.