Skvělý masox za pár korun si vyrobíte doma. Naučte se postup od profíků

Bujón, masox nebo také Gráfova kostka. Tento název si vybaví spíše milovníci pamětnických filmů. Masox se stal alternativou klasických hovězích vývarů již před sto lety a jejich sláva zdaleka neopadá. Je to dáno i hektickou dobou, kdy díky bujónu zabere příprava polévky z kostky minimum času a je vždy po ruce. Zdravý masox si můžete připravit i sami doma a bude chutnat ještě líp, než kdybyste ho kupovali. Kostka totiž obsahuje velký podíl soli, zhruba 50 %, a ztuženého tuku, dalších 20 % objemu, na úkor masové složky. Navíc je plný tzv. éček – glutamátu sodného (E 621) a inosinanu sodného (E 631), které se do masoxu přidávají pro zvýraznění chuti.

Tyto látky však nejsou prospěšné pro naše zdraví a mají za nežádoucí účinky hlavně bolesti hlavy, nevolnost a bolest žaludku. Domácí masox neobsahuje žádné z těchto látek, a mimoto je ekonomicky výhodnější. Pojďte se podívat na recept.

Seznam ingrediencí

  • 200 gramů hovězího masa
  • 1 kg brambor
  • kousek celeru
  • 2 bílé petržele
  • 2 větší mrkve
  • pórek
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Hrst čerstvých bylinek (například majoránku, petrželku, libeček apod.)
  • 5 lžic oleje
  • lžíce másla
  • sůl
Foto: Shutterstock

Postup

Všechnu zeleninu i maso očistěte a nakrájejte na kostičky, bylinky nasekejte na malé kousky. Začněte tím, že osmažíte maso na oleji s máslem. Máslo dá bujónu dobrou chuť a olej zamezí připalování masa. Až se maso zatáhne, přidejte zeleninu a nechte ji rozvonět. V tu samou dobu, co jste přidali maso, vmíchejte i bylinky.

Osolte a zalijte vodou. Nemusíte to s ní přehánět, stačí zalít suroviny tak, aby byly ponořené, jako když vaříte brambory. Vařte asi hodinu a půl, dokud maso nezměkne. Poté všechno rozmixujte, a následně nechte v hrnci odpařit přebytečnou vodu. Musíte často míchat, aby se vám směs nepřipálila.

Odstavte z plotny a připravte si vyšší větší plech, který vyložíte pečicím papírem. Nalijte tam hotovou směs a plech přikryjte utěrkou, aby se tam neprášilo. Uložte třeba do trouby nebo do chladné komory, pokud máte, a nechte směs 24 hodin vyschnout. Směs by měla být vysoká cca 1 cm, zkrátka jako kupovaný masox.

Druhý den směs nakrájejte na kostičky a uchovávejte v mrazáku. Při dalším vaření stačí jen otevřít mrazák a uloupnout si bujónu, nakrájené kostičky půjdou dobře od sebe.

Foto: Shutterstock, zdroj: Simplebites

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments