Špagety Carbonara podle původní receptury Itala. Čeští vykukové je často “vylepší” až k nepoživatelnosti

Špagety Carbonara mají být jednoduchým, rychlým a levným pokrmem. Bohužel se do něj v Čechách začalo přimíchávat vše, co najdeme v lednici, kečupem počínaje a vepřovou konzervou konče. Prozradíme vám původní recepturu, kterou není třeba vylepšovat.

Historie pokrmu Carbonara

Špagety Carbonara jsou patrně nejznámějším těstovinovým pokrmem na světě. Zmínky o pokrmu byste našli už v kuchařkách z počátku 19. století, rozšířený byl především v Římě. Opěvovat ho začali američtí vojáci na konci druhé světové války a recept na pokrm se začal rychle šířit. Koncem dvacátého století už Italové prohlašují, že špagety Carbonara jsou jedním z jejich národních pokrmů. Název se překládá jako špagety po uhlířsku.

Italské špagety Carbonara

Originální italskou chuť získáte jedině tak, že nebudete hledat zkratky a pořídíte si italské suroviny. Na výběr máte několik osvědčených italských značek těstovin a nesmí chybět parmazán. Co ale dodává špagetám nezaměnitelnou chuť? Je to pancetta. Pancetta je lahůdka, italský typ slaniny se vyrábí z vepřového bůčku, naložením do slaného nálevu. Nálev se koření pepřem, česnekem, rozmarýnem a ostatními výraznými bylinkami. Tepelnou úpravou (v pokrmech) se chuť pancetty zvýrazní.

Foto: Shutterstock

Jak připravit italské Carbonara

Příprava začíná zakoupením italských surovin. Potřebujete kvalitní italské špagety, pancettu, tvrdý ovčí sýr (pecorino), parmazán a čerstvý mletý pepř. Namísto ovčího sýru můžete použít jen parmazán. Ostatní suroviny už jsou běžně dostupné a budete potřebovat vejce, česnek, sůl a máslo.

Nejprve uvařte vodu na špagety s velkým množstvím soli. Jakmile začne vařit, přidejte 350 g špaget. Na pánvi rozpusťte 20 g másla, přidejte jemně nakrájenou pancettu (100 g) a prolisovaný česnek. Česneku dejte dva až tři stroužky. Chvíli restujte a nechejte pancettu zezlátnout. Vmíchejte uvařené špagety, nálev si dejte stranou.

Rozšlehejte 3 vejce, osolte je a opepřete. Přidejte 50 g strouhaného ovčího sýra. Vše vmíchejte ke špagetám, velmi mírně podlijte nálevem. Nakonec můžete posypat strouhaným parmazánem.

Foto: Shutterstock, Recipesfromitaly

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

“rozšlehejte 3 vejce” – včetně bílků, jo? A to vrazíte do těch špaget – no to si snad děláte srandu! Vejce = žloutek + bílek…to jako mají být carbonara a la Majerová – vaječina se špagetami 😀
Autorko – vy ani neumíte ten postup správně opsat => to znamená, že jste to vůbec nepochopila.