Špalda je nejzdravějším druhem pšenice. V kuchyni najde využití na mnoho způsobů, seznamte se s nimi

Špalda je nešlechtěný druh pšenice s jemně oříškovou chutí. Tato obilovina obsahuje hodně bílkovinminimum tuku a 9 % vlákniny. Podporuje zažívání i hubnutí.

Nejzdravější druh pšenice je jednoznačně špalda. Pokud se vyhýbáte celé řadě obilovin, zde udělejte výjimku. Špalda je totiž skvělá. Dokáže efektivně podpořit střevní mikroflóru díky obsahu blahodárně působících látek i vysokému podílu vlákniny. Co je špalda, kde se vzala a proč je tak zdravá? Podívejme se na to.

Co je špalda

Není pšenice jako pšenice. V současné době je známo asi 20 druhů této obiloviny. Třeba pšenici jednozrnku, dvouzrnku, perskou či habešskou. Pak se velmi často používá i takzvaná tvrdá pšenice. Špalda se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, čímž efektivně podporuje peristaltiku střev. Dokonce i celiaci špaldu snášejí mnohem lépe než jakýkoliv jiný druh pšenice. Špalda však není bezlepková a nehodí se do jídelníčku osob citlivých na lepek, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Proč si dát špaldu

Při alergii je vhodnou náhradou za jiné druhy pšenice a nezatěžuje trávicí ústrojí. Pšenice špalda obsahuje kromě vlákniny i celou řadu prospěšných látek. Najdeme v ní sacharidy, bílkoviny a celou řadu vitamínů i minerálů. Jedná se především o prvky, jako je selen, hořčík, zinek, měď, mangan a fosfor. Unikátní složení látek efektivně podporuje obranyschopnost lidského těla. Moderní medicína už také prokázala, že špalda stimuluje imunitní systém a podporuje i nervový systém. Je velmi dobře stravitelná a sacharidy se z ní uvolňují postupně. Je vhodná při dietě, pro diabetiky a jedince s oslabenou imunitou.

Kde se vzala špalda

O špaldě se zmiňuje už slavný Eberský papyrus pocházející z roku 1550. Zde se píše, že se špalda používala při léčbě diabetu, protože vynikala maximálním obsahem vlákniny a podporovala léčbu. I otec medicíny Hippokrates už v 5století před naším letopočtem doporučoval konzumaci celozrnného chleba obsahujícího špaldu, který pomáhá ke střevní očistě. Pěstovala se už ve starověku a v Evropě si jí cenili Keltové i Germáni.

Použití v kuchyni

V kuchyni se špalda používá do sladkých i slaných pokrmů, na pečení nebo jako příloha k jídlu. Na trhu najdeme chutný špaldový chléb a koupit si můžeme špaldovou mouku třeba na pečení. Dělá se z ní i špaldová káva, která je oblíbená pro svou jemnou chuť. Špaldová kaše může nahradit i mléčnou výživu, protože na rozdíl od pšenice špalda nezahleňuje. Základní příprava loupané špaldy je velmi snadná. Špaldu nejprve propláchněte vodou a namočte ji alespoň na 12 hodin, tedy nejlépe přes noc do studené vody. Pak ji vařte 50 až 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.