Špek versus slanina: rozdíl mezi nimi je zásadní, přesto ho málokdo pozná

Na první pohled je špek a slanina to samé. Laik jen těžko pozná, co si kupuje, a proto spoléhá na etikety za pultem v řeznictví. Ve skutečnosti zde ale hraje roli hned několik věcí. Naučte se tyto dvě potraviny správně rozlišovat a nakupte vždy tak, abyste si jídlo patřičně vychutnali.

Rozdíl v původu

Slanina i špek pocházejí z masa prasete. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že špek je vytvářen hlavně z masa, které je na hřbetu zvířete, zatímco slanina je zpracována z boku, kde se nachází také kus svaloviny. Obě varianty se mohou následně vyudit, a proto na první pohled mnohdy působí stejně.

Špek jako vhodný základ

Špek je v kuchyni výborným pomocníkem. Vhodný je například k přípravě houbového kuby, kdy slouží jako mastnější základ. Jakmile ho osmažíte na cibulce a přidáte houby a kroupy, celé jídlo dostane pořádný šmrnc, protože bude voňavé, lehce omaštěné a šťavnaté.

Stejně tak se hodí i pro přípravu svíčkové. Špikování dodá masu výbornou chuť a celý pokrm dovede do perfektní podoby.

Nebojte se špeku kvůli jeho tukům. Tuto skutečnost vám totiž vykompenzuje hlavně fakt, že v sobě ukrývá také mnoho vitamínu, jako je D, E nebo A. Pozadu nezůstávají ani minerály, které zde také mají bohaté zastoupení.

Estetická podoba slaniny

Naopak slanina má díky svalovině hezkou texturu a hodí se jako ingredience do plněných knedlíků, baget nebo různých druhů předkrmů, kde působí také jako estetický doplněk celého chodu.

Nezapomínejte dbát také na původ slaniny, který je obzvlášť důležitý. Kvalitní slanina je nasolena stejně kvalitní solí, aby vydržela delší čas čerstvá, voňavá a růžová.

Uzení vyžaduje kvalitní nástroje a hlavně trpělivost. Na chuti jistě poznáte, která slanina byla vyráběna s láskou, jelikož je v její chuti patrné voňavé dlouhé uzení a maso se rozpadá na jazyku.

Foto: Freepik

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.