Strava bohatá na flavonoidy chrání před rakovinou a srdečními chorobami

Loading...

Konzumace stravy bohaté na flavonoidy chrání před rakovinou a srdečními chorobami. Mezi tyto potraviny patří například jablka či čaj. Flavonoidy by měli konzumovat lidé, kteří hodně pijí nebo patří mezi těžší kuřáky.

Lidé, kteří konzumují středně velké až velké množství potravin bohatých na flavonoidy, mají menší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu či srdeční choroby. Flavonoidy mají celkově léčivé účinky v těchto bodech, dlouhodobé ochranné účinky jsou však nejvíce účinné u lidí, kteří kouří nebo vypijí více než dva alkoholické nápoje za den.

Přestaňte kouřit a pít

Flavonoidy jsou ale jen prostředky na mírnění rizika a tvoří ochranu jen do určité míry. Nebezpečí zde jsou pořád, a proto flavonoidy nejsou rozhodující. Rozhodující je váš životní styl – ochráníte se tedy tak, že přestanete jíst a kouřit. Flavonoidy jsou nejúčinnější s konzumací asi 500 mg flavonoidů každý den.

Pořád mnoho nejistot

I když byly flavonoidy spojeny s nižším rizikem úmrtnosti na následky rakoviny a srdečních chorob, pořád není jistota o jejich ochranných účincích v delším časovém horizontu. Flavonoidy jsou protizánětlivé a zlepšují funkci krevních cév, což může být odpověď na to, proč jsou nápomocné. Konzumace alkoholu a kouření zvyšují rizika zánětu a poškozují krevní cévy. To může zapříčinit vznik mnoha nemocí.

Tak či onak, flavonoidy jsou prospěšné ať už jste pijani či nikoliv. Nelze se na ně příliš upínat, ale pokud je budete konzumovat, nic neztratíte.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.

1
Komentujte

avatar
1 Komentářová vlákna
0 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
1 Autoři komentářů
Dobrota Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Dobrota
Host
Dobrota

I když byly flavonoidy spojeny s nižším rizikem úmrtnosti na následky rakoviny a srdečních chorob, pořád není jistota o jejich ochranných účincích v delším časovém horizontu.

Já bych řekl, že to není nejistota, ale neznalost. Flavonoidy nemohou chránit před rakovinou ani nezpomalují stárnutí. Je nutno nečíst jen nadpisy, ale pročíst si vědecké články. Ono no totiž nestačí jen zjistit, má antoioxidační účinek, spolknout a divit se, že to neúčinkuje.