Tchyně dává do vývaru banán. Divila jsem se, co to dělá, ale pak jsem ochutnala a pochopila

Banány bezpochyby patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů tropického ovoce na světě. Milujeme je jíst jen tak oloupané nebo nakrájené v ovocných salátech. Mixujeme je do smoothie, přidáváme k palačinkám, pečeme z nich moučníky.

Banánovou příchuť mají i oblíbené zmrzliny nebo pudinky. Dokonce, i když přezrají a zhnědnou, dá se z nich vytvořit spousta úžasných dobrot. Určitě vás ale nenapadlo, že byste mohli využít i banánové slupky. Ty samozřejmě vyhazujeme. Přitom existuje nemálo možností, jak nám mohou být užitečné i ony. Navíc obsahují vysoké množství vitamínu B, vlákniny, draslíku, bílkovin a hořčíku. 

Připravte si ze slupek ocet nebo čaj

Samozřejmě je nutné je před použitím opravdu pořádně očistit. Nebo používat slupky z bio banánů. Ty pak můžete třeba rozemlít do banánového chleba. Můžete si z nich vyrobit banánový ocet k ochucení salátů, studených nápojů nebo čaje.

Z banánových slupek si můžete čaj i uvařit. Díky vysokému obsahu melatoninu, hormonu, který reguluje váš spánkový cyklus, vám pomůže usnout. Také vyřeší vaše případné problémy s nadýmáním. Banánový čaj výborně chutná s mlékem a skořicí.

Zkrátí dobu přípravy masa

Banánové slupky pomohou změknout vašemu masu. Přidejte je do pekáče pod libovolnou svalovinu. Uvidíte, že bude jemnější, křehčí a chutnější. Slupky v ní nejen pomohou udržet šťávy, ale i zkrátí dobu její přípravy. Při pečení se budou zapařovat, což dodá masu vlhkost a zabrání jeho vysychání.

Až bude pečínka hotová, slupky vyhoďte. Nebo je ochutnejte. Možná zjistíte, že nejsou vůbec špatné. V Asii je lidé běžně jedí.

Foto: Shutterstock

Přidejte je do vývaru

Stejně vám slupky z banánu pomohou při přípravě hovězího vývaru. Přidejte je k masu a zelenině a začněte vařit. Banánovou slupku můžete po půl hodině vyndat a pokračovat ve vaření už bez ní. Nemusíte se bát, že by vaše polévka chutnala jako banán. Její chuť se nezmění, jen bude hotová o něco dříve, než jste byli zvyklí. A maso bude chutnat o něco lépe.

Využijte slupky jako hnojivo i leštěnku

Banánové slupky mají spoustu využití i mimo vaši kuchyni. Potírejte si vnitřkem slupky podrážděnou nebo svědivou kůži, uklidní ji. Zmírní i svědění z kousnutí hmyzem. Přiložením na kůži zmírní otoky pod očima.

Přidejte je do konvičky s vodou na zalévání vašich pokojovek. Získáte skvělé hnojivo. Vnitřek slupek krásně vyleští vaše kožené nebo koženkové boty.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments