Téměř každý dělá řízky velmi nezdravě. Profíci poradili způsob, jak to změnit. Stačí přidat jednu surovinu

Česká kuchyně má jednu velkou nevýhodu. Jakkoliv jsou její produkty chutné, patří také mezi ty nejhutnější, jaké je možné uvařit. Když podáte typické tuzemské jídlo návštěvě z Itálie nebo Řecka, zřejmě ho nebude schopna dojíst a pak ještě několik hodin bude bědovat nad tíhou žaludku. Ať už jde o typické omáčky nebo právě o řízky, u nás se zkrátka příliš zdravě nevaří. Lze na tom ale aspoň trochu zapracovat.

Řízkové experimenty

Vzhledem k výše uvedenému vás možná překvapí, že řízek nepochází z našich krajů a ani z Rakouska, jak se mnozí domnívají. Ve skutečnosti vznikl právě v Itálii, kde si ho v jednom z benátských hotelů objednal tehdejší rakouský vojevůdce Josef Václav Radecký. Na talíř dostal maso obalené v trojobalu, který sestával ze strouhanky, vejce a parmezánu. Když Hradecký dorazil zpět do své domoviny, toužil si připomenout chuť této pochoutky. Dvorní kuchař nicméně neměl k dispozici parmezán, a tak ho z receptu vypustil. Od té doby se jídlo připravuje přibližně v této podobě.

Na tomto příběhu je ale také dobře vidět, že na řízky přeci jen neexistuje jednotný recept a lze si je různými způsoby přizpůsobovat. Ostatně, Češi jsou v tom přeborníci. Ačkoliv se to nezdá, vymysleli třeba holandský řízek. Ten skutečně nepochází z Nizozemska, ale vytvořili ho tuzemští kuchaři z mletého masa a sýru holandského typu. Pravdou ale je, že takto stvořili ještě větší kalorickou bombu, než jakou je klasický řízek.

Proč si ale řízek nepřizpůsobit tak, aby byl nejen chutnější, ale také zdravější. Napadlo vás někdy obalit ho v bylinkách? Pokud ne, tak teď máte jedinečnou příležitost to zkusit, protože vám přinášíme fantastický recept.

Foto: Shutterstock

Řízek obalený v bylinkách

Co budete potřebovat

  • kuřecí prsa
  • čerstvé bylinky
  • pepř
  • sůl
  • vejce
  • hladká mouka na obalení
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Postup přípravy

Na přípravě takového řízku není nic složitého a příliš se neliší od způsobu, jakým jste zvyklí řízky dělat. Kuřecí maso nakrájejte na řízky, pouze lehce naklepejte a následně opepřete, osolte a dejte na hodinu odstát do lednice.

Vezměte čerstvé bylinky, umyjte je, osušte a nakrájejte najemno. Použít můžete různé kombinace, ale doporučit lze třeba petržel, bazalku, libeček a tymián. Řízky nejprve obalte v bylinkách a teprve pak v trojobalu. Usmažte dozlatova. Následně můžete řízky ještě zbytkem bylinek posypat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Igor
Igor
2 let

Já si budu dělat řízky po svém. A vědci a odborníci ať si trhnou nohou. Dělám řízky po vzoru stoleté tradice …

Iris
Iris
2 let

Já dělám nejzdravější řízky – nedělám je totiž vůbec. A jednou nebo dvakrát do roka je klidně udělám nezdravě – hlavně, když budou chutnat.
Řekové, že mají problém s našimi řízky? A na to jste přišla jak? 😛