Tohle cukroví musíte upéct jako první. Tak se to dělalo vždy

Vánoce jsou příležitostí, jak si užít pečení a ochutnat velké množství cukroví a jiných vánočních sušenek. Máte-li chuť si letošní Vánoce skutečně užít a vyhnout se zbytečnému stresu, začnete své cukroví připravovat včas. Co byste měli upéct jako první a na které sušenky je ještě čas? To měly v malíčku naše babičky.

Kde se vzaly?

Původ cukroví sahá do středověku. Pojí se především s dovozem skořice, zázvoru, pepře, mandlí a sušeného ovoce. Všechny tyto ingredience jsou totiž pro cukroví, jak ho známe, nezbytné. Nejprve bylo cukroví ve tvaru srdce, hvězd nebo trojúhelníků připravováno vesničany u příležitosti zimního slunovratu. Cílem bylo držet zlé síly mimo domov a zajistit prosperitu a úrodu během dalšího roku. Vánoční sušenky si žily čím dál osobitějším životem a v 19. století se staly součástí kuchařek.

Začněte už teď

Každá domácnost má své tradiční recepty, které se dědí z generace na generaci. Mezi nejoblíbenější patří linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky nebo sněhové pusinky. Hledáte-li ideální plán, začněte vždy s perníčky. Ty totiž potřebují dostatek času na to, aby získaly dostatečnou vláčnost.

Po jejich upečení je skladujte v chladu v uzavíratelné krabici. Ideální je jejich skladování na dobře větraném balkoně nebo ve špajzu. Díky chladu a následnému přenesení do tepla se budou rozplývat na jazyku. Zdobení perníčků si ale můžete nechat na později.

Foto: Shutterstock

Vánoce v plném proudu

Dalším druhem, na který se vrhněte asi čtrnáct dní před Vánoci, jsou medvědí tlapky, rohlíčky, plněné ořechy nebo kokosové těsto, které se později plní krémem. Všechny tyto sušenky si připravte a těsně před Štědrým dnem plňte krémem. Linecké těsto můžete plnit už den po upečení. A to z toho důvodu, že trvanlivost marmelády je mnohem delší. Slepované cukroví nechte poté v chladu uležet, aby do sebe nasáklo vlhkost.

Co když nemáte rádi cukroví?

Neholdujete-li pečení, zkuste jeho tekutou alkoholickou variantu. Budete potřebovat litr kondenzovaného mléka, 400 g cukru, vanilkový lusk nebo aroma, 5 žloutků a ¾ litru rumu. V mléku rozmíchejte cukr, z lusku vyškrábněte semínka nebo přidejte aroma. Žloutky ušlehejte, přilijte rum a společně prošlehejte. Nakonec vše smíchejte a prošlehejte. Výsledným krémem plňte sklenice a dejte je vychladit.

Foto: Shutterstock, zdroj: Biscuits et compagnie

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments