Tyto potraviny nesmí do mrazáku v žádném případě. Většina lidí je tam ale dává a velmi tak riskuje

Mrazák je nedílnou součástí každé domácnosti a lidé mají ve zvyku ho velmi hojně využívat k dlouhodobému uchovávání potravin. Mnozí se přitom domnívají, že do mrazáku mohou dát doslova cokoliv. Jenže to je chybná úvaha. Ve skutečnosti se do mrazícího boxu dají dát pouze některé potraviny, zatímco další jsou k zamražení nevhodné.

Během zamrazení některých potravin se totiž může změnit jejich konzistence, což se podepíše na jejich kvalitě, která už pak není valná a s původní surovinou nemá mnoho společného. V některých případech hrozí také zdravotní problémy. Jaké potraviny tedy do mrazáku v žádném případě nepatří?

Vejce ve skořápce

Vejce se v mrazáku chovají doslova jako časovaná bomba. Obsahují totiž velké množství vody. Její objem se po zamražení zvětší a skořápka pak může prasknout. Do vajec se tak mohou dostat bakterie.

Mléčné produkty

Do mrazáku nedávejte ani mléčné produkty, jako jsou sýry, tvaroh, jogurt nebo samotné mléko. S největší pravděpodobností se vám totiž srazí a ztratí konzistenci i chuť.

Vaječné produkty

Do mrazáku nedávejte ani výrobky z vajec, ať už jde o majonézu, pudink nebo různé krémy. Vznikne vám totiž nevábně působící sraženina.

Zelenina a ovoce

Mrazit čerstvou zeleninu a ovoce není vůbec dobrý nápad. Většina druhů v sobě obsahuje značné množství vody, která pochopitelně zmrzne a po rozmrazení zase vyteče. Zejména ovoce tak ztratí svou šťavnatost. Rozhodne nezamrazujte melouny, jablka, brambory, listovou zeleninu či celer.

Foto: Shutterstock

Čerstvé bylinky

To samé můžeme říct také o bylinkách. Ty po zamražení a rozmražení ztratí veškerou chuť. Poté, co je vyjmete z mrazáku, se v podstatě promění v kaši a už se nedají zachránit.

Rozmražené potraviny

Do mrazáku už v žádném případě nepatří potraviny, které jste jednou rozmrazili a je jedno, zda to bylo po vyjmutí z vašeho mrazáku nebo toho v supermarketu. Především opětovné zamražení masa a mořských plodů je velmi nebezpečné. Jde o velké podhoubí pro bakterie, které mohou v lepším případě vyvolat průjmy.

Foto: Shutterstock, zdroj: CNET

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Bakeš
Daniel Bakeš
2 let

Prosím existuje člověk který dá vejce do mrazáku???

Gogo
Gogo
2 let
Reply to  Daniel Bakeš

Xx

Last edited 2 let by Gogo
Ilona
Ilona
2 let

tak proč se prodavá mražená zelenina jak do polívky tak na svíčkovou

Kajju
Kajju
2 let
Reply to  Ilona

Většinou ty zmražené směsi neobsahují tolik vody. Myslím, že spíš mají na mysli rajčata,papriky…ty obsahují dost vody, narozdíl od pórku, směsi na svíčkovou atd.

jupiter
2 let
Reply to  Kajju

Buď rád, že ses dozvěděl, že se vejce nedávají na mrazák a svoje moudra si raději nech pro sebe, ty papriko
plná vody.

Vrisea
Vrisea
2 let
Reply to  Ilona

Zelenina se do mrazáku dává,ale předvařená.

činčila
činčila
2 let
Reply to  Ilona

Protože jsou rychle zmrazené dusíkem a nedochází v nich ke změnám.