Úbytek svalové hmoty nikdy neznačí nic dobrého. Zjistěte, co za ním stojí a jednejte včas

Postupem času během svého života ztratíme asi 40 % svalové hmoty. Pokud vás právě trápí úbytek svalové hmoty, podívejte se, jaké mohou být příčiny a jak mu lze předejít.

Svalovou hmotu začínáme ztrácet přibližně od 25 let, někdy se uvádí od 20 let. Nejvyšší úbytek svalové hmoty nastává po dovršení 50 let. Za rok jde asi o 0,5 až 1 % svalové hmoty. Ztráta se označuje jako sarkopenie a jde o přirozený projev stárnutí. Někdy jí říkáme sesychání, kvůli viditelné ztrátě vody z tkání. Přibývá metabolicky neaktivní tělní tuk na břiše, zejména u mužů. Snižuje se i produkce hormonů.

Příčiny úbytku svalové hmoty

  • svalová neaktivita a nedostatečné využívání svalstva
  • podvýživa, nedostatek živin a bílkovin
  • neurologické příčiny a narušení nervových vláken po mozkových příhodách a poranění míchy
  • amyotrofická laterální skleróza a dětská mozková obrna
  • polymyozitida – autoimunitní onemocnění postihuje svaly vlastním imunitním systémem
  • kortikoidy a jejich nadměrné užívání vede ke ztrátě svalové hmoty na úkor tuku
  • systémová onemocnění – nádorová onemocnění, AIDS, selhávání ledvin či srdce
  • vrozené choroby – Duchennova svalová dystrofie nebo Beckerova choroba

Jak se dá předejít nežádoucí ztrátě svalové hmoty

Schopnost produkovat svalové buňky se s věkem snižuje o 31 % ve středním a o 44 % ve starším věku. Urychluje se při sedavém zaměstnání a špatném životním stylu. Aktivní jedinci ztrácejí svalovou hmotu mnohem pomaleji a cvičení ji pomáhá udržovat. Jde o estetický i zdravotní faktor.

Jak zamezit svalové atrofii

Naše strava, zejména u starších osob, je často chudá na kvalitní proteiny a nezbytné aminokyseliny, zejména leucin. Doplnění zvyšuje schopnost nové tvorby svalové hmoty. Jde o směsi větvených aminokyselin u sportovců v podobě BCAA, nejlépe současně s pravidelnou fyzickou aktivitou. Ve stravě jsou zdrojem bílkovin ryby i ryby a maso. Před devastací svalové hmoty chrání i astaxantin, karotenoid příbuzný zeaxantinu obsaženého v kukuřici. Podporuje i využití tuků.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments