Lidé mají tendenci podceňovat kondici svých tepen. Přitom i ony mohou významným způsobem ovlivnit celkové zdraví a způsobit závažné zdravotní stavy.
Největším problémem tepen je jejich postupné ucpávání, jak uvádí odborný článek na webu Healthline. To vede okamžitě k omezení průtoku krve. Postupem času vzniká závažný stav, který je známý jako ateroskleróza. S ním jsou potom spojeny závažné srdeční choroby.
Tepny ucpává takzvaný “plak”, který sestává z cholesterolu, kalcia, fibrinu a buněčného odpadu. Existují však pokrmy, které pomáhají redukovat jeho tvorbu a přímo tak přispívají nejen k dobré kondici tepen, ale především zdraví srdce.
Středomořská strava
Studie Predimed, které se účastnili lidé ve věku 55 až 80 let s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí, prokázala jasné výhody středomořské diety. Jezte pokrmy, které mají přirozeně nízký obsah tuku. Skvělý je také olivový olej a ořechy. Podle studie se do dvou let po zavedení diety začaly jednoznačně prokazovat benefity související se zdravím tepen.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2021/09/ryba.jpg)
Vlašské ořechy
Samostatnou zmínku si zaslouží potravina, kterou vnímáme jako velmi obyčejnou. Vlašské ořechy jsou velmi dostupné i v našich končinách, a přesto si lze těžko představit něco zdravějšího pro tepny. Obsahují spoustu omega 3 mastných kyselin a kromě skvělého efektu na kardiovaskulární systém podporují také zdraví kloubů a mozku. Pokud bojujete s vysokým cholesterolem, je to rovněž dobrá volba.
Tučné ryby
Možná vás to překvapí, ale ryby s vyšším obsahem tuku jsou úžasným pokrmem. Tuku se v tomto případě nemusíte bát, protože je významným zdrojem především omega 3 mastných kyselin. Nejenže si tak pročistíte tepny, ale navíc omezíte tvorbu zánětů v těle. Jde především o tyto ryby:
- losos
- makrela
- ančovičky
- tuňák
- sleď
Čemu se vyhnout
- přidanému cukru v sycených nápojích, sladkostech, cereáliích, sušenkách a koláčích
- průmyslově zpracovanému jídlu
- margarínům, které obsahují transtuky
- červenému masu
- průmyslově zpracovanému masu, jako jsou šunky, salámy a burgery
- alkoholu
Foto: Shutterstock, zdroj: Heart, Healthline
To je opravdu úžasně zdravé jídlo. Když kouknu na tu ilustrační fotku – to vybíral nějaký stravovací génius – připálená cuketa, paprika, chřest, všechno do černa. Tak si můžu vybrat – nebudu mít ucpané tepny ale zato žaludeční vředy. Dík.
Skvělý článek, bohužel ale bez podstatné informace o tom, jak ta studie byla postavena. Naprosto nechci rejpat, ale jak je možné v jednom textu horovat pro nízkotučnou dietu a pak přejít na oliváč, tučné ryby a vlašáky? Středomořská dieta není nízkotučná.. má jen jinou skladbu tuků, výrazně víc zeleniny, česneků a jogurtů. Malé info pro obyvatele kotliny: Středomořská kuchyně nemá smysl jako alibisticky dvakrát třikrát do týdne Řecko a zbytek kotlina.. žádný bůček à la Grèce a svíčková se zakvedlaným jogurtem vám nepomůže. Ta kuchyně funguje výhradně jako komplex a rozhodně ji nenahradí trocha zeleniny, pár lžic oleje a stroužek… Číst vice »