Udělejte si bramborovou kaši podle tradičního německého receptu. Je mnohem lepší než ta česká

Už jste někdy zkoušeli tradiční německou bramborovou kaši? Pokud ne, připravte se na gastronomický zážitek, který překoná vaše dosavadní zkušenosti s touto oblíbenou přílohou. Následující recept vás provede jednotlivými kroky přípravy bramborové kaše, která má bohatou chuť a krémovou strukturu.

Zároveň se dozvíte něco o historii tohoto vynikajícího pokrmu a objevíte tipy, jak dosáhnout dokonalé konzistence a chuti. Nebojte se experimentovat s dochucováním a užijte si nový gastronomický zážitek s touto německou specialitou!

Co budete potřebovat?

  • 6 středních brambor
  • půl lžíce soli
  • 3 lžíce tučného másla
  • půl šálku horkého mléka
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř dle chuti

Jak na to

Zvolte brambory s červenou slupkou, které neabsorbují velké množství vody. Nakrájejte je na větší kousky a vařte se solí. Pohlídejte, aby brambory nebyly převařené. Po uvaření odlijte vodu, ale brambory nechte ve hrnci. Přidejte zakysanou smetanu a máslo, dobře promíchejte. Následně přilijte horké mléko. Nepoužívejte mixér ani šlehač, aby nedošlo k vytvoření lepkavého pyré. Použijte správné nástroje pro rozdrcení brambor.

Foto: Shutterstock

Tipy na dochucení

Zkuste přidat trochu zázvoru pro jedinečnou chuť. Nechte kaši odstát asi čtvrt hodiny před podáváním, aby zázvor mohl dobře aromatizovat kaši. Německá bramborová kaše je vynikající sama o sobě, ale můžete vždy přidat svůj osobní dotek. Zkuste přidat nějaké bylinky jako petrželku nebo pažitku, pro svěží chuť.

Mírné množství česneku nebo cibule také přinese novou hloubku chuti. Pro kouřovou chuť zkuste přidat lžičku kouřové papriky. Možnosti jsou nekonečné, tak neváhejte experimentovat a najít svou vlastní oblíbenou variantu tohoto tradičního německého receptu.

První bramborová kaše

První známý recept na bramborovou kaši pochází pravděpodobně z kuchařky Hannah Gasse z roku 1747. Antoine-Augustin Parmentier, francouzský propagátor brambor, pomohl zařadit brambory mezi jedlé potraviny ve Francii ve 18. století.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
Jana
4 měsíců

Přidat strouhaný čedar a horké mléko a pak vyšlehat je taky chutné. Nebo přidat vařené krupky a česnek, to je nastavovaná. Jsou kašomilové a Ti, co br.kaši vůbec nemusí.

Ivan
Ivan
6 měsíců

No, myslim, že každý člověk má jinou chuť a tvrdit, že tato německá kaše je mnohem lepši než ta naše je holý nesmysl. Kážete bludy holčičko! Tak, jako i v ostatních vašich článcích. Raději běžte dělat něco pořádného, kde budete opravdu užitečná. Nejlépe nějakou jednoduchou manuální práci, při které nic nezkazíte.