Udělejte si svíčkovou z trouby. Mnohem lepší než obyčejná a navíc rychle hotová

Svíčková omáčka je královnou českých omáček a někteří se jí zcela neprávem obávají. Není proč. Představíme vám přípravu svíčkové v troubě. Má mnohem lepší chuť a zvládne ji i začátečník.

Oblíbená smetanová omáčka

Krásný a kvalitní kus masa, hovězí svíčková, si zaslouží v kuchyni více péče. Tou je jistě dobře připravená pečeně se smetanovou omáčkou se základem z mixované kořenové zeleniny. Houskový knedlík, brusinky a plátek citrónu jen dokreslí výtečnou chuť tradičního pokrmu.

Ukážeme vám, jak staročeský a tolik oblíbený pokrm připravíte v troubě. Svíčková bude mít mnohem výraznější chuť.

Tradiční recept na svíčkovou

Základem svíčkové je velké množství kořenové zeleniny. Budete potřebovat 1 velký celer, asi 8 mrkví, 2 petržele a 2 cibule. Z koření je zapotřebí jalovec, bobkový list, nové koření a celý pepř. Na 800 g hovězí svíčkové si připravte ještě 150 g špeku, půlku másla a sůl. Nakonec omáčku dochutíte smetanou ke šlehání a citrónovou šťávou.

Foto: Shutterstock

Jak připravit svíčkovou

Maso omyjte a důkladně prošpikujte plátky špeku. Je třeba maso naříznout a špek vkládat dovnitř. Dobře se pracuje se zmrzlými kousky špeku. Nakrájejte si proužky a dejte je do mrazáku. Po nakrojení masa se vám zmrzlý špek dostane hlouběji. Jakmile budete mít maso prošpikované, přelijte jej rozpuštěným máslem a uzavřete v krabičce. Dejte do lednice do druhého dne.

Kořenovou zeleninu očistěte, vše nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na kostičky. Maso dejte do pekáče a vše přikryjte zeleninou. Pečte ve středně vyhřáté troubě 15 minut. Jakmile se maso zatáhne, vyjměte jej. Vše podlijte vodou, přidejte koření a důkladně osolte. Znovu vložte maso do trouby a pečte na 160 °C do změknutí masa.

Jak připravit omáčku

Po upečení masa maso vyjměte, vyjměte i koření. Základ na omáčku i s výpekem vložte do hrnce a rozmixujte tyčovým mixérem. Přepasírujte přes sítko. Omáčku dochuťte citrónovou šťávou, zahušťování nepotřebuje. Vypněte a vlijte smetanu, vložte plátky nakrájeného masa. Podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
2 let

Jinak než v troubě svíčkovou nevařím.😔