Večeře pro celou rodinu za pár korun. Rychlé a chutné jídlo do těžkých časů

Kolik z nás si mnohokrát povzdychne: „Já uvařím cokoliv, jenom mi prosím dejte nějaký nápad.“ A pak sjíždíme jídelníčky školních jídelen, abychom vyždímaly trochu inspirace. Dnes vám přinášíme tři recepty, které jsou chutné, zdravé, levné a zachutnají celé rodině.

Květákový salát

Milujete bramborový salát, jenže vás trápí jeho kalorická hodnota? Možná budete překvapeni, ale když místo bramborového salátu s majonézou připravíte květákový s jogurtem, pošmáknete si úplně stejně a ještě zdravě. Dostanete do sebe bílkoviny, vlákninu, vitamíny A, B, C a taky fosfor, mangan, hořčík, měď, zinek a vápník. Jdeme na to.

Ingredience:

  • 1 květák
  • 300 g mražené nebo sterilované zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 100 g kyselých okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce hořčice
  • Špetka mořské soli a špetka mletého pepře

Květák omyjeme, rozeberme na růžičky a 15 minut povaříme. Mezitím v misce smícháme rozmraženou nebo sterilovanou zeleninu, najemno nakrájené kyselé okurky, cibuli a dvě natvrdo uvařená vejce. Přimícháme řecký jogurt a hořčici, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme i vychladnutý najemno nakrájený květák. Salát podáváme za studena s pečivem nebo masovou přílohou.

Tomatový krém

Rajská polévka je vděčným jídlem hlavně u našich nejmenších.

Ingredience:

  • 1 konzerva rajčatového pyré (rajský protlak)
  • 1 konzerva krájených loupaných rajčat
  • 4 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 litr vody
  • bazalka, cukr, sůl, pepř, olivový olej

Cibule oloupeme a najemno nakrájíme. Česnek nasekáme nahrubo. V hrnci rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a cibuli na něm orestujeme. Pak přidáme česnek, po chvíli konzervu rajčatového pyré a loupaných rajčat, hrst nasekané bazalky. Zalijeme litrem vroucí vody. Dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Ztlumíme plamen, necháme pár minut probublávat. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme se těstovinou, noky, rýží nebo nastrouhanou mozzarellou. Gurmánští hladovci mohou přikusovat kousek opečeného chleba.

Foto: Shutterstock

Bramborové placky s kyselým zelím

Zní to jako kalorická bomba? Opak je pravdou. Tyto placky nesmažíme, ale pečeme v troubě. Navíc k jejich přípravě můžeme použít špaldovou nebo pohankovou mouku.

Ingredience:

  • 5 nových brambor (cca 500 g)
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 150 g strouhané mozzarelly
  • 50 g celozrnné špaldové nebo pohankové mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, mletý kmín, mletý pepř, oregano

Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a v misce rozmačkáme dohladka. Přidáme vody zbavené kysané zelí a všechny zbylé suroviny, dobře promícháme. Z hotového těsta tvarujeme malé placky o tloušťce cca 2 cm. Bramboráky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba půl hodinky při 190 °C. Placky musí být pevné a zlatavé. Podáváme s kefírem nebo acidofilním mlékem.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments