Upečte si doma pořádný bůček. Jídlo pro skutečné mužské

Bůček je jednou z největších lahůdek, kterou si můžete z vepřového připravit. Vděčí za to silné tukové vrstvě, která je nositelkou chuti. Pro skvělou chuť ho ale musíte připravit tak, abyste z něj vytěžili co nejvíce. Sbíhají se vám sliny, pokud si představíte křupavou kůrčičku a šťavnaté maso s minimem tuku? Připravte si toto pořádné jídlo doma.

Tuková vrstva

Právě silná tuková vrstva dodává pečenému bůčku jeho chuť. Mnohé z nás ale právě ona od pečení odradí. Nezvolíte-li správný postup, budete se potýkat s nepříjemnou chutí teplého sádla na jazyku. Abyste docílili ideální chuti a konzistence, maso si upečte. Při správné volbě teploty a délky pečení nemůžete šlápnout vedle.

Nepřehánějte to s kořením

Na internetu najdete mnoho receptů, které slibují skvělou chuť bůčku po dlouhém marinování. Nerozhodnete-li se pro přípravu vietnamského pokrmu Bun cha, nepřehánějte to s kořením. K ochucení vám postačí pouze sůl a rozmarýn.

Připravte si maso

Při zpracování neodřezávejte kůži. Pouze ji nařízněte. Nejvhodnější je k tomu hlubší křížkový řez. Sádlo se krásně vypeče a bude sloužit jako výpek, kterým v průběhu pečení můžete maso občas přelít. Poté ho osolte ze všech stran a okořeňte. Vše jemně vmasírujte do všech záhybů a zářezů.

Foto: Shutterstock

Pečení

Troubu nejprve předehřejte na 180 °C, po jejím zahřátí vložte maso tukovou vrstvou na spod pekáče. Nepoužívejte horkovzdušný program, ale vsaďte na klasiku, která zajistí, že se maso nevysuší. Nezakrývejte ho. Nechte hodinu péct. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a maso otočte. Pečte další hodinu. Maso začne být měkké, snadno oddělitelné a dozlatova upečená tuková vrstva bude krásně křupat. Před servírování ho nechte chvilku odpočinout.

Perfektní příloha

Jako přílohu k bůčku můžete zvolit domácí kváskový chleba. Ideální volbou bude také pečená zelenina nebo zeleninové pyré. Do misky rozkrájejte mrkev, celer, červenou cibulku, rozmačkejte česnek, přidejte několik snítek rozmarýnu a pokapejte olivovým olejem. Zeleninu pečte 45 minut, můžete ji přidat k masu v druhé polovině pečení. Tuto kombinaci se nebojte doplnit vejmrdou. Směsí strouhaného křenu, jablek, trochou cukru, špetkou soli, zalitou dvěma lžícemi jablečného octa.

Foto: Shutterstock, zdroj: Un déjeuner de soleil

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments