Upečte si klasické české buchty. Recept našich babiček už nic nepřekoná

Honí vás mlsná a chcete si pochutnat na klasice, která chutí i vůní připomene vaše dětství? Honzovy nebo také babiččiny buchty jsou tím pravým, co vás do dětství vrátí. Kynutým buchtám s tvarohovou, makovou nebo švestkovou náplní se totiž nic nevyrovná.

Pracnost, která se vyplatí

Vzhledem k tomu, že se jedná o kynuté těsto, nepatří babiččiny buchty k těm nejjednodušším. Pokud ale najdete čas i prostor na jejich přípravu, jednoznačně se vám snaha vrátí. Výhodou tohoto sladkého zázraku je jeho snadná transportovatelnost. Domácí buchty můžete zabalit sobě nebo dítěti na svačinu, oceníte je i na výletě nebo jako rychlou snídani do ruky.

Čím buchty naplnit

Fantazii se meze nekladou. Buchty díky své univerzálnosti můžete plnit jakoukoli sladkou náplní. Tradičně se nabízí již zmiňovaný tvaroh. Klasikou české kuchyně jsou i švestková povidla. Letním tipem mohou být i čerstvé švestky s mákem nebo samotný mák zadělávaný mlékem. Nebojte se během pečení kombinovat a na plech dejte klidně tři kombinace.

Jak na makovo-mléčnou náplň

  • 150 g mletého máku
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1  lžičku skořice
  • 1 lžíce rumu

Mléko, krupicový a vanilkový cukr ohřejte v rendlíku. Přimíchejte skořici a rum. Na závěr přidejte mletý mák a nechte povařit.

Foto: Shutterstock

Fantastické babiččiny buchty

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 nebo 4 žloutky
  • 5 g droždí
  • 0,5 l polotučného mléka
  • citronová kůra, vanilka, lžička soli.

Připravte si kvásek. Droždí nalamte na menší kousky a smíchejte s 5 lžícemi cukru. Krásně se rozpustí. Poté přilijte hrneček vlažného mléka a přidejte 2 lžičky mouky. Na teplém místě nechte, ideálně pod utěrkou, kvásek vzejít. Mezi tím si připravte další ingredience. Mouku prosejte do mísy a uprostřed vytvořte důlek. Do něho vyklepněte žloutky a začněte přilévat kvásek. Žloutky a kvásek spolu smíchejte a přidávejte další ingredience. Nejlepší těsto je to, které jste s láskou vypracovali rukama. Pro zjednodušení můžete zvolit i robot, který nejtěžší práci udělá za vás. Vše zapracujte. Výsledný bochník by měl být pevný, ale vláčný. Znovu ho přikryjte utěrkou a nechte nakynout do dvojnásobné velikosti. Těsto poté vyválejte a plňte dle vaší chuti.

Jak je správně upéct

Buchty klaďte na plech stisknutými okraji dolů. Každou z nich pomastěte rozpuštěným máslem nebo sádlem. Je potřeba promazat každou zvlášť. Buchtám nechte dostatečný prostor mezi sebou, protože ještě nakynou. Asi 40 buchet, dle velikosti, kterou zvolíte, pečte na 170 °C asi 30 až 45 minut.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
2 let

Na 1 Kg mouky pouze 5 g droždí to je nějak málo,to nemůže ani pořádně vykynout

Marie
Marie
2 let
Reply to  Helena

Ale vykynou a dobře..