Uvařte česnek v oleji. Nebudete věřit, co to s vámi udělá

Česnek je jedním z nejzázračnějších a nejzdravějších tajemství české kuchyně. Nejen, že podmanivě voní a mnohým příjemně chutná, má bezesporu také výrazné pozitivní zdravotní účinky na naše zdraví. Velmi často, především před zimou, řešíme způsob jeho zpracování a to zejména v případě, že si česnek pěstujeme doma a nechceme, špatným uskladněním, přijít o vydařenou úrodu.

Jak uskladnit česnek

Chcete-li se vyhnout dalšímu zpracování česneku, zkuste to tradičně. Celé palice uložte při pokojové teplotě kolem 20 °C, důležitá je i vlhkost místnosti, která by neměla překročit 60 %. Ideální je jeho zapletení do copů a zavěšení. Díky tomu bude v jeho okolí proudit vzduch a nebudete se tak rychle kazit. Máte-li ale špatné zkušenosti, vyzkoušejte něco nového. Česnek můžete kromě toho také sušit, nebo naložit v oleji. V druhém případě nebudete věřit, jaké účinky může mít.

Konfitovaný česnek

Konfitování probíhá pomocí dlouhého a pomalého vaření v oleji nebo jiném tuku. Tímto způsobem se zpracovává především maso. Každý jistě zná konfitovaná kachní prsa. Tento způsob úpravy česneku je velmi rychlý Jeho chuť a pozitivní účinky si pak můžete užívat dlouhé měsíce. Na jeho přípravu budete potřebovat asi 4 palice čerstvého česneku rozdělené na jednotlivé stroužky, panenský olivový olej a snítku rozmarýnu.

Příprava v oleji

K ruce si připravte kastrol nebo zapékací mísu, do kterých vložíte oloupané stroužky česneku a zalijete je olejem tak, aby byly zcela ponořené. Hrnec vložte do trouby rozehřáté na 110 °C. V ideálním případě se v oleji budou objevovat drobné bublinky. Nesmí ale vřít, v opačném případě by totiž česnek zhořkl a zkazil by chuť celého oleje. Můžete přidat i trochu soli a pepře. Tomu se ale vyhněte v případě, že ho budete chtít používat i jako vlasový balzám.

Foto: Shutterstock

Využití česneku vařeného v oleji

Tuto pochoutky si můžete užít v různých pokrmech. Je velmi jemný a zachovává si svou strukturu. Skvělý je jako česneková pomazánka na toust. Skvěle se hodí i do směsí na těstoviny, pokud přidáte pár rajčat, chuť budete milovat. Olej můžete použít i do salátu. Překvapivým tipem je i jeho využít pro růst krásných vlasů.

Dokonalé vlasy

Pokud si pokožku své hlavy potřete olejem vařeným s česnekem, získáte skvělého pomocníka, který zajistí, že vlasy budou silnější a hustší. Zabráníte také jejich vypadávání. Díky protiplísňovým vlastnostem česneku se zbavíte i jiných nepříjemností, které by vaše vlasy mohly trápit. Nezapomeňte si je pak důkladně umýt. Olej je totiž velmi hutný a mohl by způsobit, že zůstanou příliš mastné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mademoiselle Cuisine

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Jakákoli tepelná úprava česneku (zvláště dlouhodobá) ničí jeho léčivé vlastnosti…

Karel
Karel
1 rok

Jedno malé tajemství. V oleji se nevaří.