V českém obchodě nesmíte koupit balený chléb. Supermarkety vám tají nehezkou věc

Krájený chléb v sáčku je často vnímán jako pohodlná a rychlá alternativa pro každodenní spotřebu. Avšak tato pohodlnost může skrývat zdravotní rizika, která by neměla být ignorována. Od konzervačních látek po způsob skladování – je důležité být informován o potenciálních nevýhodách krájeného chleba v obchodech.

Konzervační látky a “éčka”

Krájený chléb prodávaný v obchodech často obsahuje různé konzervační látky a aditiva, které mají za úkol prodloužit jeho trvanlivost a udržet měkkost. Tyto chemikálie mohou negativně ovlivnit zažívací systém a snižovat nutriční hodnotu chleba. Dlouhodobá konzumace těchto látek může vést k různým zdravotním komplikacím, včetně alergií a jiných metabolických problémů.

Problémy se skladováním

Běžná praxe uchovávání krájeného chleba v plastových sáčcích může způsobit jeho rychlé vysychání nebo naopak podporovat růst plísní, pokud je chléb uložen v nevhodných podmínkách. Tyto plastové obaly navíc neumožňují chlebu “dýchat”, což může mít za následek zhoršení jeho chuti a textury.

Zdravotní rizika znečištění

Kráječe chleba v továrnách jsou často potírány olejem, aby se zajistilo hladké krájení. Tento olej může přispívat k rychlejšímu plesnivění chleba a také může obsahovat nečistoty, které se mohou dostat do chleba během krájení. Vystavení takovýmto kontaminacím může představovat další zdravotní rizika.

Alternativy pro zdravější konzumaci chleba

Pro ty, kteří chtějí zůstat na straně bezpečnosti, je pečení vlastního chleba doma skvělou alternativou. Domácí pečení umožňuje kontrolu nad ingrediencemi a zajišťuje, že chléb neobsahuje žádné škodlivé přísady. Alternativně, při nákupu chleba v obchodě je doporučeno vybírat produkty s minimem aditiv a uchovávat je ve vhodných podmínkách, jako je chlebník nebo v látkové utěrce, což pomůže udržet chléb čerstvější a zdravější déle.

Nákup krájeného chleba v sáčku může sice vypadat jako snadná volba, ale je důležité si být vědom možných zdravotních rizik a zvážit lepší alternativy, které nejen že jsou zdravější, ale také poskytují lepší chuť a kvalitu produktu.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
7 dní

Tpc, to sou zas bláboly. Že tě fotr neutřel do záclony.

Miroslav
Miroslav
9 dní

Pěkný den mluvíte o chlebu baleném ,vždyť máte v každém supermarketu marketu kráječe,,tak co domácí pekárny?když si ho můžu nakrájet třeba Kauflandu či lidlu na 3velikosti 12 14 16 mm krabice tak nám nepředhazujte jen balený a nebo domácí mějte se krásně

Zakaznik
Zakaznik
11 dní

To je snad to samé v celku nebo krájený
zaděláno v jedné mýse jen jeden nakrájí a druhý prodají v celku. Autor by měl jít do pekárny na exkurzi pak nebude psát také hovadiny.

Jiří
Jiří
12 dní

Kdyby jen toto.
Dejte dvě půlky baleného chleba k sobě a porovnejte to s nenakrájeným. Nakrájím si 🍞 sám aby mne u každé půlky nechyběl uprostřed plátek.
Žádná služba nebude zadarmo..

jolly
jolly
12 dní

NENÍ chleba jako chleba… značka COLORADO či ARIZONA krájené a balené již od výrobce maji trvanlivost měsíc kupuji do zásoby abych nemusela kupvat denně a nic lepšího a chutnějšího neznám…

Michal
Michal
12 dní

Super, tak já už takhle mám málo času a ještě si budu péct vlastní chléb, nebo si najmu nějakého pekaře aby to u mě doma upekl.