V českém obchodě nikdy nekupujte nakrájený chleba v sáčku. Supermarkety tají důležitou věc

Kupování krájeného chleba v sáčku může vypadat jako pohodlná volba, ale skrývá zdravotní rizika. Krájený chléb obsahuje více konzervačních látek a “éček” pro delší trvanlivost a měkkost, což není ideální pro naše zažívání. Navíc jsou čepele nožů na kráječích v továrnách potírány olejem, což může přispět k rychlejšímu plesnivění chleba​​​​.

Jak dlouho vydrží chléb čerstvý?

Různé typy chleba mají odlišnou trvanlivost. Pšeničný chléb vydrží asi 2 dny, žitný 3-4 dny, a celozrnný chléb 7-9 dní. Výroba vlastního chleba doma může být zajímavou alternativou, nejenže vydrží déle čerstvý, ale také je zdravější a bez přidaných konzervačních látek​​​​.

Správné skladování chleba

Prodloužení čerstvosti chleba závisí na správném skladování. Chléb by nikdy neměl být skladován v plastovém sáčku nebo v lednici, protože to způsobuje jeho rychlé vysychání nebo plesnivění. Nejlepší je skladovat chléb zabalený v látkové utěrce nebo v chlebníku s dobrým odvětráním. Prodloužit trvanlivost může také zmrazení části chleba​​​​.

Alternativní balení chleba

Kromě tradičních metod balení chleba do utěrky existují i moderní řešení jako speciální sáčky s prodyšnou vrstvou nebo voskované ubrousky. Tyto metody pomáhají udržet chléb déle čerstvý bez rizika plísně​.

Foto: Shutterstock

Vliv chleba na zdraví

Jedna z hlavních obav týkajících se krájeného chleba v sáčku je přítomnost konzervantů a chemických látek, které mohou mít dlouhodobé dopady na zdraví. Přidávané konzervanty mohou zatěžovat trávicí systém a snižovat nutriční hodnotu chleba. Při konzumaci potravin s vysokým obsahem chemických látek je navíc zvýšené riziko vzniku alergií a jiných zdravotních problémů. Proto je důležité pečlivě vybírat chléb, který jíme, a dávat přednost těm bez umělých přísad.

Pohodlí nebo zdraví?

I když nákup krájeného chleba v sáčku pohodlný, je důležité zvážit jeho potenciální dopady na zdraví a kvalitu. Vyhýbání se konzervantům a pečení vlastního chleba nebo správné skladování kupovaného je zdravější a šetrnější volbou.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
2 měsíců

Krájený chléb rychle osychá, krajíce jsou tenčí než mám ráda.