Vědci konečně zjistili, jaký má káva vliv na srdce. Něco takového absolutně nečekali

Jaký vliv má vlastně káva na srdce? Na tuto otázku různí odborníci odpovídali jinak a lidé v tom měli pěkný zmatek. Jednou škodila, podruhé zase byla prospěšná. Určité výzkumy sice vznikaly, ale nebyly příliš průkazné. Až doteď. Objevila se totiž studie, která účastníky sledovala po celých deset let a je tak více než vypovídající.

Významné změny k lepšímu

Podle zjištění vědců, které publikovali v časopise European Journal of Preventive Cardiology, měli lidé konzumující kávu o pětinu menší pravděpodobnost, že dostanou kardiovaskulární onemocnění nebo mozkovou mrtvici. Ale pozor na jednu věc. Jak výzkum zjistil, není vůbec jedno, jakou kávu pijete. Prospěch budete mít pouze z konzumace pravé mleté kávy, nikoliv instantních variant. Platí to také pouze do tří šálků za den. Pak benefity mizí.

Výzkumu se účastnilo celých 500 tisíc lidí. V průměru jim bylo 56 let a na začátku netrpěli žádným srdečním onemocněním. Byli sledováni po období 11 let, přičemž vědci vytvořili hned několik skupin. Pochopitelně šlo o ty, kdo kávu nepijí, ty, kdo ji pijí střídmě, tedy do tří šálků denně a pak ty, kdo kávu pijí ve velkém.

Z výsledků je jasné, že lidé, kteří pili v průměru 0,5 až 3 šálky denně, měli o celých 12 % menší riziko úmrtí než ti, kdo kávu nepili. O 17 % u nich kleslo riziko mozkové mrtvice a o 21 % potom mozkové mrtvice. Rovněž bylo méně pravděpodobné, že se u nich rozvine cukrovka. Vědci nezkoumali, proč tomu tak je, ovšem nabídli vysvětlení, že kofein potlačuje chuť k jídlu, což může vést i k nižší míře obezity a s ní souvisejících potíží.

Foto: Shutterstock

Káva se na srdci viditelně podepsala

V případě lidí, kteří pili více než tři šálky denně, se nepotvrdila obava z vyššího krevního tlaku, jak ukazovaly některé předchozí studie. Ovšem měli podobnou míru úmrtnosti a rizika kardiovaskulárních chorob jako ti, kdo kávu vůbec nepili. Z toho vyplývá, že tři kávy denně jsou maximem, ze kterého lze po zdravotní stránce profitovat.

Je také velmi důležitý, jaký typ kávy pijete. Ukázalo se totiž, že ti, kdo konzumovali instantní kávu, což byla přibližně čtvrtina lidí, žádné zdravotní výhody nepocítili. Podle vědců je to dáno rozdílem ve způsobu přípravy nápoje. Instantní káva sice obsahuje více kofeinu a antioxidantů, ovšem obsahuje také dvojnásobek akrylamidu, což je látka, která se pojí se zvýšeným rizikem rakoviny a poškození nervového systému.

Káva dle výzkumu má prokazatelný vliv na zdraví srdce, který je i pozorovatelný. Překvapilo je zjištění, že skeny na magnetické rezonanci ukázaly u těch, kdo kávu pili, zdravější strukturu srdce. Měli například větší komory, což znamená, že mohou pumpovat více krve.

Foto: Shutterstock, zdroj: Queen Mary University of London

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments