Vědci zjistili, že čokoládový dort nastartuje rychlé spalování tuků. Důležité je dát si ho ve správný čas

Na první pohled to působí jako naprostý protimluv. Vždyť čokoládový dort je synonymem kalorické bomby. Tak jak může pomoci v hubnutí? Překvapivě to ale funguje. Jak ukázal výzkum, lidé, kteří si ke snídani dopřáli kus čokoládového dortu, zhubli více kilogramů oproti těm, kteří tak neučinili.

Dezert pomohl zhubnout

Studie ukázala, že nejlepším časem na konzumaci sladkého je ráno, kdy metabolismus pracuje na plné obrátky a během celého dne má čas spálit kalorie. Pokud si dáte čokoládový dort jako součást snídaně, která obsahuje bílkoviny a sacharidy, pomáhá zastavit chuť na sladké v pozdějších hodinách. 

Vědci rozdělili 193 obézních lidí do dvou skupin, přičemž jedna skupina konzumovala snídani, která měla 300 kalorií a obsahovala málo sacharidů a druhá skupina si dopřála 600 kalorií, přičemž si pochutnala na čokoládovém dezertu.

V polovině studie, která trvala 32 týdnů, byly obě skupiny lidí lehčí o přibližně 9 kilo na osobu. Na konci celé studie se výsledky hubnutí zajímavě změnily. Větší jedlíci, kteří si pochutnali na snídani se 600 kaloriemi spolu s čokoládovým dortem, zhubli o 7 kilo více než první skupina.

Sladké zaručilo úspěch

I když obě skupiny konzumovaly po zbytek dne stejný počet kalorií – muži 1600 za den a ženy 1400 – účastníci, kteří přijímali menší množství sacharidů, měli nižší spokojenost a neměli pocit nasycenosti” řekla profesorka Daniela Jakubowic z Tel Aviv University.

Jejich chutě na cukr a sacharidy byly intenzivnější, což nakonec způsobilo to, že dietní plán byl porušen. To naznačuje, že lidé, kteří si dají k snídani i něco sladkého, mají větší úspěch při hubnutí a udržení váhy. To potvrdili vědci, jejichž závěry byly publikovány v časopise Steroids.

Navíc, vydatné jídlo v dopoledních hodinách poskytuje energii po celý den, pomáhá při fungování mozku a nastartuje metabolismus, což je velmi důležité při hubnutí.

Foto: Shutterstock

Omezování vytváří závislost

Jak potvrdila profesorka Jakubowicz, jídlo k snídani reguluje grelin, což je hormon, který podporuje pocit hladu. A zatímco se úroveň grelinu zvyšuje před každým jídlem, nejefektivněji je potlačen při snídani.

Profesorka Daniela Jakubowicz tvrdí, že pokud se člověk bude zcela vyhýbat sladkostem, může se u něj vytvořit psychologická závislost na jídle. Člověk ještě více zatouží po zakázaných sladkostech a dříve či později si je skutečně dopřeje.

Chcete-li zhubnout, nemusíte se úplně vzdát sladkých jídel. Abyste na sladkosti nedostali chuť ve večerních hodinách, díky čemuž můžete snadno přibrat, dopřejte si je raději k snídani. Samozřejmě, že důležité je množství. Ovšem s jedním kouskem dortu váš metabolismus začne pracovat na plné obrátky a zhubnete víc.

Foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Zajímavé. Sladké nejím od dětství – ne kvůli hubnutí – prostě mi nechutná. A kupodivu zatím žádnou závislost nepozoruju.
Já si dát k snídani kus dortu – je jedno jakého – tak budu brzy kost a kůže, protože mi celý den bude špatně 😀
Hlody jsou to a nic jiného.