Výborné chlupaté knedlíky s cuketou, podle slavné herečky. Neuvěřitelně chutné

Moravský vrabec, vepřová pečeně, uzené koleno. K nim nesmí chybět kyselé zelí a knedlík. Kromě houskových miluje český národ i chlupaté knedlíky. Vyzkoušejte cuketové, které dělávala i herečka Jana Štěpánková.

Knedlíky a noky

Rozpor mezi označením knedlík a nok nám vysvětlil oblíbený český film. Ať už se rozhodnete pro knedlík, který se po uvaření krájí, nebo pro nok, který se vaří nejčastěji jako krátký váleček, úspěch bude zaručen. Oblíbená česká příloha může být z kynutého těsta s přidáním housek nebo v podobě bramborového knedlíku. Bramborové knedlíky se mohou připravovat jak ze syrových, tak z vařených brambor. Ze syrových brambor se připravuje dobrota s provokativním názvem, chlupaté knedlíky.

Proč název chlupaté knedlíky

Ti, kdo připravují domácí bramborák nebo domácí hranolky, vypořádávají se s vysráženým škrobem. U hranolek stačí zabalení nakrájených brambor do utěrky, u bramboráků se škrob vymačkává. U knedlíků se škrob po uvaření vysráží na povrchu a knedlík není hladký. Vypadá, jako by měl malé chloupky. Na chuti to ale rozhodně neubírá, knedlík je příjemně vláčný.

Brambory na chlupaté knedlíky

Na chlupaté knedlíky jsou nejlepší brambory varného typu C. S těstem pracujte co nejrychleji. Pokud přidáte do těsta cuketu, budou knedlíky mnohem lepší. Na těsto použijete stejné množství cukety a stejné množství brambor. Cuketa je chuťově neutrální a knedlíkům dodá křehkost a vláčnost.

Foto: Shutterstock

Chlupaté knedlíky s cuketou

Chlupaté knedlíky s cuketou připravíte ze 400 g cukety, 400 g brambor a 300 g hrubé mouky. Přidávají se 4 lžíce škrobu (solamyl) a těsto se ochutí mletým kmínem a solí. Směs se míchá s vejcem.

Brambory i cukety se oškrábou a nastrouhají na jemné struhadle. Nechají se na sítku se solí vyplakat a vymačká se z nich přebytečná tekutina. K bramborům a cuketě se přidají ostatní suroviny a vše se smíchá ve vláčné těsto. Po vytvarování kuliček nebo válečků se vaří ve vroucí vodě se solí asi 10 až 15 minut. Knedlíky se dají naplnit i špekem nebo uzeným masem.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments