Vyhlášený segedín, jak ho dělá Pohlreich. Dělá ho ještě lépe, než samotní Maďaři

Šťavnaté a do měkka podušené maso, bílé zelí a smetana. Skvělá pochoutka v podobě segedínského guláše, který milují snad v každé rodině. Někde se dokonce připravuje jako slavnostní pokrm na velkou rodinnou oslavu. Vyzkoušejte segedín podle Zdeňka Pohlreicha.

Jiný než klasický guláš

Hovězí guláš bývá pikantní a v kombinaci s pěti houskovými knedlíky je značně sytým pokrmem. Oproti tomu je zde segedínský guláš, který je příjemně svěží a dá se připravit i v méně kalorické variantě. Kdo se vyhýbá klasickému guláši, segedínským obvykle nepohrdne.

Na segedínský guláš naleznete nespočet receptů, každý přidává jinou ingredienci nebo upravuje jejich poměr. Základem je ale libové vepřové maso, kysané zelí a smetana.

Maso na segedínský guláš

Do segedínského guláše můžete použít libovou vepřovou plec nebo tučný bůček. Oblíbené recepty ale hlásají jejich kombinaci v poměru půl a půl. Pokud budete používat zakysanou smetanu, kysané zelí před přípravou propláchněte a mírně vymačkejte, aby kyselosti nebylo přespříliš.

Foto: Shutterstock

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Připravte si asi 800 g vepřové plece a nakrájejte maso na kostičky. Protože samotná vepřová plec je chuťově málo výrazná, pomozte si nakrájením 50 g anglické slaniny.

Připravte si velký hrnec se silnějším dnem a dejte restovat slaninu. Přidejte 50 g sádla. Na slanině orestujte 200 g cibule a důkladně promíchejte. Vhoďte maso, počkejte až se zatáhne a okořeňte jej lžící sladké papriky, solí, pepřem a lžičkou drceného kmínu. Vše zalijte hrnkem hovězího vývaru a nechejte pomalu dusit do změknutí pod poklicí.

Kysané zelí (700 g) propláchněte a vymačkejte. Částečně rozkrájejte a přidejte k masu ve chvíli, když už je skoro měkké.

Mezitím na 50 g sádla zpěňte 80 g hladké mouky a vmíchejte hrnek hovězího vývaru. Jíškou guláš zahustíte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a co nejrychleji podávejte. Smetanu pouze prohřejte.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 měsíc

Fuj, to vypadá jako by to někdo vyzvracel 😛