Zavařujeme – rozdíl mezi džemem a marmeládou

Zavařování má mnohé výhody. Jaký je však rozdíl mezi marmeládou a džemem? Víte, že lze vyrobit tyto domácí produkty ve zdravé variantě a taktéž i pro diabetiky?

Mnozí považují marmeládu a džem za jedno a to samé. Někteří zase výrobky koupené v obchodě nazývají džemem, zatímco ty doma vyrobené marmeládou. Někdo zase rozlišoval tyto výrobky dle konzistence. Ani jedno není však zcela správně. Marmeláda a džem se od sebe liší.

Nahlédnutí do historie

Mezi nejstarší způsob uchovávání potravin patří uzení, sušení, nakládání do soli či medu. V roce 1795 pak francouzský vynálezce Nicolas Appert vyvinul novou metodu konzervace potravin na základě jejich uskladnění. Tento princip spočíval a doposud spočívá ve dvou zásadních bodech, tj. uzavření potravin do nepropustného obalu eliminující pronikání mikroorganismů dovnitř a zahřátí potravin na teplotu vyšší jak 100 °C, která efektivně ničí veškeré toxiny a potraviny uchovává v nezměněném stavu při pokojové teplotě.

Původně se vše dávalo do klasické konzervy, kterou posléze nahradil skleněný obal neboli sklenice. Díky tomu se tak dostalo zavařování k nám a proniklo do řady domácností.

Marmeláda versus džem

Od roku 2004 je v tomto směru zcela jasno a to díky pravidlům Evropské unie. Marmeláda je produktem z citrusů, jako jsou pomeranče, citrony, limety, grepy, mandarinky apod. a zásadní je, že jejich podíl musí být minimálně dvacet procent.

Zatímco džem může obsahovat jeden či více druhů jakéhokoliv ovoce a jeho minimální obsah je stanoven na třicet pět procent. Produkty s obsahem čtyřicet pět procent a více jsou v obchodech označeny jako výběrové či extra.

Vhodná alternativa nejen pro diabetiky

Doma můžete připravit vlastní bio zavařeniny bez přidaného cukru, umělých sladidel, stejně tak i bez rizikových chemikálií. Tyto výrobky jsou vhodné jak pro diabetiky, ale také jsou nejlepší variantou pro děti a pro všechny, kdo preferují zdravý životní styl. Rovněž jsou tyto produkty dobrou volbou pro lidi trpící obezitou či jinými civilizačními chorobami.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

7
Komentujte

avatar
3 Komentářová vlákna
4 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
6 Autoři komentářů
Milan BartoňjanaMoncaMarný TomášFrantišek Mlejnek Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Milan Bartoň
Host
Milan Bartoň

V papírech má napsáno že veze jam, mě říká že veze džem a přitom má plné auto marmelády.

Marný Tomáš
Host
Marný Tomáš

Až do příchodu slavné EU ,která desetiletími i staletími ověřené názvy mění,byla VŽDY marmeláda z vylisované šťávy z ovece,Džem byl vařen z celých kousku (rozmixovaných,,pokrájených… )ovoce. Jo jo.,Stejně ať si to nazývají jak chtějí-pro mne to bude vždy jak jsem psal a stejně jako slivovice je slivovice a rum je rum a ne tuzemák!!

Ema kessner
Host
Ema kessner

Rozdíl mezi džemem a marmeládou je hlavně v tom, že džem je hladký, zatímco marmeláda obsahuje kousky ovoce.

František Mlejnek
Host
František Mlejnek

Je to asi tak, jenomže já jsem si od mala myslel, že je to přesně naopak, no, nevadí, už léta marmeládu ani džem jako pomazánku nepoužívám.

Monca
Host
Monca

Ano je to tak džem obsahuje kousky ovoce a marmeláda je hladká.

jana
Host
jana

souhlasím s Františkem , marmeláda je hladká a džem je s kousky ovoce.

Milan Bartoň
Host
Milan Bartoň

Obráceně.