Zdravé potraviny, které vám mohou uškodit, pokud je konzumujete v nesprávný čas

Podívejte se, jaké potraviny vám neudělají zrovna dobře, když je konzumujete v nesprávný čas. Jezte je tak, aby vám přinesly co největší užitek.

Jogurt

Vyhněte se jogurtu nalačno a před jídlem. Kyselina mléčná snižuje kyselost v žaludku a zpomalí trávení jídla. Využijte přínos kyseliny mléčné pro trávení a dejte si jogurt 1 až 2 hodiny po hlavním jídle. Jogurt před spaním dodá bílkovinu pro rozvoj svalů.

Káva

Konzumace kávy před jídlem podle výzkumů zlepšuje toleranci kofeinu. V první hodině po probuzení si tělo vytváří kortizol a důležité je tento proces a přirozené biologické rytmy nenarušovat. Šálek kávy po ránu není vhodný. Určitě až po snídani.

Cukr

Nekonzumujte sladkosti ke svačině. Pak vám stoupají hladiny krevního cukru, dochází k výkyvům a pak jsme unavení a nervózní. Dejte si zákusek po hlavním jídle v poledne. V této době vám nebudou dramaticky stoupat hladiny krevního cukru.

Mléko

Mléko je těžce stravitelné. Ranní konzumace vede k pálení žáhy a bolestem žaludku. Pasterizované mléko od krav ze stájových velkochovů není už zdravá potravina. Pokud ho máte rádi, dejte si sklenici teplého mléka večer. Uvolní tělo ke spánku.  

Foto: Shutterstock

Tučný sýr

Sýr s vysokým obsahem tuku tělo hůře tráví a těsně před spaním narušuje spánek. Dejte si ho ke snídani, získáte energii a potřebný vápník pro růst svalů a zdraví kostí.

Maso

Maso je skvělý zdroj bílkovin a vitamínů skupiny B, ale nadměrně zatěžuje trávicí systém. Ráno se těžce tráví a steak na noc vede k tloustnutí. Dejte si libové maso na oběd, nebo nejpozději 3 hodiny před spaním. Zasytí a neobsahuje tolik kalorií.  

Rýže

Rýže obsahuje mnoho komplexních sacharidů a tělo je déle tráví. Na dlouhou dobu nás zasytí a dodá energii. Dejte si ji na oběd, kdy metabolismus funguje rychleji a tělo ji snadněji tráví. Vysoký obsah kalorií na večer může vést k tloustnutí.

Fazole

Fazole a další luštěniny obsahují hodně vlákniny. Večerní konzumace ale může způsobovat nadýmání a snižovat kvalitu spánku. Dejte si je k obědu nebo brzké večeři. Dodají vám potřebné živiny, energii a zasytí vás na delší dobu.

Ořechy

Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a živin, na noc jsou ale těžké. Pokud chcete využít přínos ořechů pro zdraví srdce, úpravu hladiny cholesterolu, podporu hubnutí a krásu pleti či vlasů, dejte si jich malou hrstku ke snídani nebo ke svačině.

Banány

Když si dáte banán na lačno, díky vysokému obsahu cukru pocítíte příval energie, ale po pár hodinách se budete cítit unavení a znovu hladoví. Může způsobit i průjem. K snídani k nim proto přidejte zdravé tuky, jako je třeba arašídové máslo.

Foto: Shutterstock

Citrusové plody

Citrusy jsou kyselé. U hlavního jídla a po něm zvyšují tvorbu žaludeční kyseliny, což může způsobovat zažívací problémy, pálení žáhy, těžký žaludek a zpomalení vstřebávání živin. Sklenice ovocné šťávy není vhodná ani po ránu, raději počkejte.

Jablka

Jablka obsahují hodně vlákniny a přírodních kyselin, zlepšují trávení a funkci tlustého střeva. Večer se ale jejich jablečné kyseliny hromadí v žaludku, vedou k tvorbě plynů a potížím se stolicí. Dejte si je ráno pro stimulaci peristaltiky střev.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.