Zdravé zákusky bez lepku a laktózy. Překvapí svou chutí

Omezení lepku a laktózy v jídelníčku se v současné době stalo oblíbeným trendem. Někteří však tyto látky nepřijímají hlavně kvůli doporučení doktorů a svému zdraví. Na začátku diety se může zdát, že přijdete o všechny dobroty a sladké zákusky, ale nezoufejte. Dezerty ve variantě bez lepku a laktózy mohou být mnohdy ještě chutnější než jejich běžná podoba.

Ovocné košíčky

Pro vytvoření košíčku budete místo mouky potřebovat mandle, kokos a datle. Všechny tyto ingredience nadrťte na jemné kousky a smíchejte dohromady. Směs je tuhá a lze z ní vytvarovat malé košíčky. Kromě toho, že se vyhnete lepku a laktóze, omezíte také bílý cukr. Datle jsou po rozdrcení velmi sladké a chuť košíčku vás jistě mile překvapí. Druhým krokem je vytvoření chutné náplně. Zde můžete experimentovat a vybrat si své oblíbené ovoce. Jahody, banán, meruňky nebo jiné dobroty nadrťte společně s kešu ořechy a smíchejte s kokosovým olejem, případně s kokosovým nebo datlovým sirupem. Touto směsí naplňte košíčky, a poté jen vyčkejte, až v lednici ztuhnou.

Chia pudink

Pokud vaše tělo nesnese běžné mléko, můžete ho nahradit bezlaktózovou variantou. Jedním z jednoduchých receptů je také chia pudink, který je vhodný jako snídaně, svačina nebo jen dobrota na zlepšení nálady. Pár lžiček chia semínek zalijte rostlinným mlékem (např. kokosovým, mandlovým, rýžovým). Nádobu se směsí vložte do lednice a počkejte, až semínka nasají mléko. Následně přidejte datlový nebo kokosový sirup, a nakonec doplňující ingredience dle chuti (kiwi, banán, jahody, borůvky, oříšky).

Brokolicová pizza

Pokud rádi experimentujete s tradičními recepty, vyzkoušejte například brokolicovou pizzu. Na její základ budete potřebovat vařenou brokolici pokrájenou na kousky, drcené kešu ořechy, vejce, oregano, sůl a pepř. Vše promíchejte dohromady a rozprostřete na pečící papír. Poté směs pečte na 220 stupňů alespoň 12 minut. Na upečené těsto pokládejte oblíbené suroviny, jako například plátky rajčat, bez laktózových sýrů nebo kukuřici. Nakonec vložte do trouby na dalších 6 minut.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.