Zjistilo se, co obsahují potraviny v Česku. Tak to je skutečně síla

V souvislosti s potravinami se aktuálně řeší především jejich nekončící zdražování. Tak trochu se teď pozapomíná na jejich kvalitu, což by se však nemělo stávat. Naštěstí tu ještě existují instituce, které závadnost či nezávadnost potravin testují či kontrolují.

Výsledky nepotěšily

Čtení výsledků takových testů přitom může často překvapit. Státní zdravotní ústav se testům potravin v českých obchodech věnuje už od roku 1993. Dalo by se přitom očekávat, že situace se bude postupem času zlepšovat. To se sice průběžně děje, avšak stejně nejsou výsledky za rok 2021 příliš povzbudivým čtením.

Ukázalo se totiž, že celá řada potravin obsahuje nebezpečné toxiny. Nejde přitom říct, že by šlo o určité druhy. Nadměrná kontaminace byla zjištěna třeba v těstovinách, rýži, listovém těstu, vlašských ořeších, hrachu, černém čaji, ovocném čaji, mouce, ale i v dětské kaši.

Velkým problémem jsou plísně způsobené mikroskopickými houbami. Ty potom v potravinách produkují nebezpečné mykotoxiny, jež mohou způsobit závažné problémy, když zatěžují celou řadu orgánů. Ze 456 testovaných vzorků se mykotoxiny objevily ve 13 % vzorcích, což je poměrně vysoký podíl.

Foto: Shutterstock

Vařením to neodstraníte

Pokud byste se chtěli uklidňovat tím, že plísně přeci odstraníte vařením, není to pravda. Škodlivé látky zůstávají, a to i přesto, že pečivo ze závadné mouky upečete, případně kontaminovaný čaj zalijete vroucí vodou.

Může se stát, že plíseň už je viditelná i na povrchu potraviny pouhým okem. Lidé přitom dělají tu chybu, že odříznou viditelně zasaženou část a zbytek zkonzumují. V takovém případě jsou ovšem vystaveni velkému množství mykotoxinů, protože plísně vždy prorůstají do celé potraviny.

Velkým problémem je také obsah kadmia v potravinách, což není nic jiného než těžký kov. Ten se přitom v organismu postupně hromadí a má opět velmi negativní vliv. Zejména u děti je vysoká zátěž kadmiem velký problém. Tato látka přitom byla zjištěna ve vzorcích brambor, pečiva, mouky, rýže a těstovin.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments