5 nejzdravějších olejů na vaření. Používejte hlavně ty, ze kterých nehrozí rakovina

Dalším velmi diskutovaným tématem jsou jistě oleje na vaření. O tom nikdo z nás nepochybuje. Jeden řekne slunečnicový, druhý řekne olivový, třetí řekne řepkový – jak to tedy ve skutečnosti je? Jaké oleje je vhodné používat v kuchyni, abyste neubližovali svému zdraví? Usnadníme vám složité rozhodování.

Slunečnicový olej

A zase ten slunečnicový olej, jak to s ním doopravdy je? Test provedený nezávislou studií publikovanou v časopisu dTest uvedl, že je slunečnicový olej vhodný na smažení, ovšem neměl by překročit teplotu 180 °C. A jakmile se začne přehřívat, měl by být okamžitě zlikvidován a vyměněn za nový. Při přehřívání, přepalování vznikají škodlivé sloučeniny – trans-tuky. Abychom to blíže specifikovali, záleží na výši kouřového bodu, a jako ideální se jeví ten, který je vyrobený ze speciálního druhu slunečnice a má vysoký podíl kyseliny olejové – omega 9. Není rafinovaný a je za studena lisovaný. 

Olivový olej

Hned na začátku bychom chtěli říct, že smažení na olivovém oleji není nikterak dobrý nápad. Jeho výše kouřového bodu je 160, což jistě neodpovídá teplotě při smažení, kdy teplota dosahuje 200 °C. Na druhou stranu, extra panenský olivový olej je ideální zejména do salátů, pro studenou kuchyni. Pokud na něm chcete opéct zeleninu nebo rybu, jistě můžete, ale jen velmi krátce. Takový olej za studena lisovaný, který nalijete na čerstvou zeleninu, dokáže tělu dodat důležité antioxidanty, vitamíny a minerální látky.  

Foto: Shutterstock

Řepkový olej

Řepkový olej je velmi zatracován. Z jakého důvodu? Možná je to tím, že kam naše oko dohlédne, všude na polích vidíme žluté lány řepky, která se nemálo hnojí. Na druhou stranu jeho kouřový bod sahá až k 240 °C, proto se jeví jako ideální olej pro smažení. A pokud koupíte řepkový olej nerafinovaný, můžete si užít jeho zdravotní benefity. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, udržuje kardiovaskulární systém v dobré kondici a také podporuje hubnutí. 

Avokádový olej

Tento olej se podobá tomu olivovému, ovšem má mírně jinou chuť. Není tak nahořklý a je jemnější. Může se pyšnit vysokým obsahem draslíku, antioxidanty, vitamínem B6, E, a C. Dokáže pomáhat při snižování vysokého cholesterolu, ulevuje při potížích s prostatou, příznivě ovlivňuje kolísající krevní tlak a působí blahodárně na nervovou soustavu. Použít jej můžete jak ve studené kuchyni na salát, tak i v teplé. Jeho kouřový bod je až 270 °C.   

Přepuštěné máslo zvané ghí

Mnoho lidí říká, že přepuštěné máslo zvané ghí bylo hitem našich babiček. Sama za sebe si takové máslo u babičky nepamatuji, ale na tom nemění nic, že je ghí považováno za elixír mezi oleji. Má pozitivní vliv na zdraví člověka, posiluje obranyschopnost, chrání nervovou tkáň, čistí cévy, detoxikuje tělo a mnoho jiného. Jeho využití je široké. V teplé kuchyni (kouřový bod je 250 °C), ale i ve studené kuchyni. 

Foto: Shutterstock, zdroje: Heart, Healthline

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanuska
Stanuska
4 měsíců

Asi jste moc mladá, aby vase babička dělala přepuštěné máslo, jak se tu vždy říkalo, ale dřív se tu běžné používalo a není to žádný výmysl z Indie, jak se teď všude prezentuje. Je mi 65 a dělala ho babička i maminka

Iris
Iris
3 měsíců
Reply to  Stanuska

Moje babička ho dělala taky a já ho taky používám.
To víte, ghí je IN a přepuštěné máslo ne – asi proto, že to zní moc česky a co je české, to přece nemůže být dobré… 😀

Balů
Balů
4 měsíců

Nejlepší z olejů je sádlo,,,,,,,,,,,,,,,,,

Luděk
Luděk
4 měsíců

Myslím, že jste chtěli napsat, řepka se nemálo stříká chemií a ne že se nemálo hnojí. Kdyby se nemálo hnojial, bylo by to dobře.

Miroslav
Miroslav
4 měsíců

Ani já si nepamatuji, že by babička používala to máslo ghí, to jméno jsem prvně četl v knize o ajurvédě. Babička vše dělala na domácím sádle…🙃

Iris
Iris
4 měsíců
Reply to  Miroslav

Moje babička přepuštěné máslo používala – ale jak na co. Jinak používala sádlo a někdy taky tzv. stolní olej.

Iris
Iris
4 měsíců

To je zajímavé – a já jsem našla tabulku, kde se uvádí kouřový bod extra panenského olivového oleje 191°C a panenského dokonce 199°C – tak jak to je? Podle vás jsou potom obyvatelé středomoří pitomci, protože oni smaží na nerafinovaném olivovém oleji už po staletí až dodnes – není to divné?
Kouřový bod 160°C jsem našla u nerafinovaného arašídového, sójového a ořechového oleje.
Řepkový olej mi smrdí a má pachuť.

Miroslav
Miroslav
4 měsíců
Reply to  Iris

Ony ty tabulky budou z účelově palce vycucaných čísel na nějaké zadání! Stejně tak nás i u jiných potravin a nápojů studie jednou přesvědčují o prospěšnosti, jindy o škodlivosti zkoumané komodity. Jako vždy je pravda kdesi mezi, stejně jako např.u léků. Takže platí: všeho s Mírou!😃