Češi by měli platit 25krát vyšší daň z nemovitosti, tvrdí investiční bankéř

Už se naplno hovoří o tom, že státní rozpočet je v této podobě neudržitelný a bude nutné najít způsoby, jak do něj doplnit příjmy. O tom, že by se snad někde mělo šetřit, se naopak diskuze nevede a rozhazuje se vesele dál a dál. Nejjednodušší způsob, který stát má, přitom představuje navýšení daní.

Jak poroste daň?

A tou vůbec nejspolehlivější daní je daň z majetku, v tomto případě konkrétně z nemovitosti. Tu totiž člověk jen tak neskryje a stát o ní dobře ví, takže ho může jednoduše zkasírovat. Je ale také pravdou, že daň z nemovitosti je v Česku poměrně nízká. Minimálně tehdy, pokud to srovnáme se západními zeměmi.

Ministerstvo financí už pracuje na tom, jakým způsobem by se měla tato daň z vlastnictví domu, bytu nebo pozemku navýšit. Hovoří se o tom, že by zpočátku mohla vzrůst na dvojnásobek. To by bylo ještě únosné, jakkoliv stoprocentní navýšení jakékoliv daně nezní příliš pozitivně.

Ve veřejné debatě se však bohužel začínají objevovat skutečně nebezpečné názory, kterým by se nakonec mohlo dostat sluchu, pokud se ukáže, že státní rozpočet skutečně protéká jako cedník. Například zkušený investiční bankéř Ondřej Jonáš v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že by se daň z nemovitosti měla navýšit na 25násobek současného stavu.

Foto: Shutterstock

Jinde prý běžné

Znamenalo by to, že lidé za svůj byt nebo dům nebudou platit jednotky tisíc korun, nýbrž desítky až stovky tisíc každý rok. To už je skutečně velký zářez do rozpočtu. Je přitom s podivem, že něco takového je schopen navrhnout bankéř, který velkou část svého života pracoval na Západě.

Právě odtud však své názory čerpá. V západních zemích jsou totiž takto vysoké daně z nemovitostí prý obvyklé. Velkou roli přitom hraje také lokalita, kde se bydlení nebo pozemek nachází. Například na lukrativních místech v blízkosti služeb nebo vody se platí mnohonásobně více než někde, kam je problém se vůbec dopravit.

Podle bankéře by podobné navýšení daně z nemovitosti mělo být ale doprovázeno zevrubnou změnou daňového systému, kdy by například měla poklesnout pro změnu daň z příjmů.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
31 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Kundrát
Jiří Kundrát
4 měsíců

Nechápu tyto názory investičních bankéřů….nic nemám od státu pronajatého, tak proč když je to moje a v katastru jsem vlastník a už jednou platil při výstavbě v DPH tato daň existuje
….já bych jí zrušil….