V české kuchyni se často připravují omáčky, které na rozdíl od většiny světových kuchyní zahušťování vysloveně vyžadují. A možností se nabízí opravdu hodně. Můžete připravit bešamel, suchou jíšku, tmavou, světlou, nebo třeba záklechtku – Ameriku. Je nejjednodušší, nejrychlejší na přípravu a zahustíte s ní jakoukoliv omáčku.
Stačí jen mouka s vodou
Na tuto jíšku nic nepotřebujete. Stačí jen mouka, která se rozmíchá ve vlažné vodě. Ačkoliv to podle odborníku nepatří mezi nejzdravější způsoby zahušťování omáček, pro svou jednoduchost a úsporu času je tento způsob velmi oblíbený. V každém případě musíte při zahušťování moukou pokrm dlouho vařit, aby v něm nebyla mouka cítit.
Zátřepka
Velmi podobná záklechtce je i zátřepka. Používá se k zahuštění smetanových omáček. Ve smetaně nebo v mléku rozmícháte hladkou mouku, a vmícháte ji do pokrmu. Mohou se tvořit hrudky, proto je nutné ji důkladně rozmíchat. Nejméně 20 minut byste měli po zahuštění omáčku povařit.
Můžete zahušťovat i zdravě
U polévek je to snadné. Můžete připravovat krémové zeleninové polévky, které se zahustí sami. Pokud chcete polévku hustší, stačí přidat brambory. Buď vařené, nebo syrové nastrouhané. Brambory se hodí třeba i na zahuštění guláše. I když guláš můžete přirozeně zahustit cibulí – stačí ji přidat stejné množství jako masa, a jakmile se rozvaří, guláš se zahustí přirozeně sám.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2021/12/jiska-mouka-voda-metlicka-miska-vareni-zahusteni-polevka.jpg)
Klasická jíška
Můžeme si připravit světlou nebo tmavou, podle barvy omáčky. Je časově náročnější než záklechtka. Na pánvi rozehřejte máslo, na něj nasypete mouku a za stálého míchání zahříváte. U tmavé jíšky je příprava téměř stejná. Jediný rozdíl je v tom, že ji mícháte až do zhnědnutí. A místo másla do ní můžete použít například olej nebo sádlo. Světlu jíšku nejčastěji využijete koprové nebo svíčkové omáčky, tmavá se hodí do guláše a tmavších omáček.
Foto: Shutterstock
Takzvaná “amerika” je oproti klasické jíšce o dost hůře stravitelná a spoustu rádoby kuchařů si tímto zahuštěním usnadňují práci. Já však tuto metodu neuznávám a v české kuchyni volím raději poctivost a péči všem připravovaným pokrmům.
LP o podívejte se do našich kuchaře k. a nemusíte do Ameriky