Časté chyby v jídelníčku, které způsobují zadržování vody v těle

Tělo je přirozeně tvořené vodou, ale nesmí jí zadržovat více, než je třeba. Proč si organismus potřebuje dělat zásoby vody a jak to můžete změnit změnou pokrmů?

Trápí vás celulitida, otoky v oblasti kloubů a kolísání váhy během dne? Máte v těle víc vody, než je třeba. Lidské tělo tvoří voda až z 60 %. Někdy jí ale zadržuje více. Většinou je příčinou zadržování vody špatný životní styl a nevhodný jídelníček. Zadržovaná voda může souviset i s bolestmi hlavy a vyšším tlakem.

Faktory podporující zadržování vody

  • Nevhodný stravovací režim
  • Nedostatek pohybu
  • Sedavé zaměstnáním má negativní dopad na cévní a lymfatický systém
  • V horku se cévy roztahují, při sezení krev zůstává v nohách a tvoří otoky
  • Těsné oblečení a obuv zpomaluje tok lymfy
  • Kouření a nadměrná konzumace alkoholu zhoršuje elasticitu cév
  • Hormonální změny, menstruační cyklus, menopauza i těhotenství
  • Hormonální antikoncepce
  • Antidepresiva, kortikosteroidy a léky na vysoký tlak
  • Poruchy lymfatického systému
  • Nemoci ledvin
  • Srdeční choroby

Moc solíte

Nejde jen o přesolování jídla, ale o množství konzervantů v polotovarech, pokrmy s vysokým obsahem soli, typu fast food či uzenin. Dejte si pozor na hotové marinády a kořenící směsi plné soli. Doporučená denní dávka soli je 5 g, tedy kávová lžička.

Pozor na sodík

K zavodnění přispívá i vysoká hladina sodíku v těle. Kromě soli je sodík součástí minerálních vod a dochucovacích směsí. Doporučené denní množství je 1 až 3 g sodíku, což odpovídá 2 až 6 g soli. Už 2 krajíce chleba představují 2 g soli.

Vyžeňte ho draslíkem

Sodík dostanou z těla potraviny obsahující draslík, jako petržel, pažitka, česnek, špenát, batáty, banány, avokádo, tuňák, kuřecí a vepřové maso. Citrusy a pohanka obsahují prospěšné přírodní flavonoidy, které jsou i ve žlutě kvetoucích léčivkách.

Přidejte magnézium

Hořčík reguluje podíl vody v těle. Zvyšte jeho příjem a zadržovaná voda se začne uvolňovat z těla. Najdete ho v ořeších, zrníčkách, hořké čokoládě na listové zelenině.

Omezte sacharidy

K otokům přispějí sacharidy, především jednoduché cukry. Po rafinovaných cukrech se zvýší hladina hormonu inzulinu. Ten zpětně vychytává sodík v ledvinách a dojde k reabsorpci. V mimobuněčných prostorách tělo zadrží vodu v buňkách.

Nedostatek tekutin

Při nedostatku čisté neperlivé vody tělo tekutiny zadržuje a dělá si zásoby. Pro hydrataci můžete přidat bylinky, třeba slabý březový a kopřivový čaj či ovocný čaj.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments