Dejte si česnek ve starším věku a sledujte, jaké změny se budou dít. Vědce ohromily, souvisejí se stárnutím a mozkem

Proces stárnutí se nedá zastavit, ovšem můžeme alespoň přispět k co největšímu zpomalení. A jak se ukazuje, jednou z nejprospěšnějších potravin v tomto ohledu se zdá být obyčejný česnek. O jeho kvalitách coby přírodním antibiotiku toho bylo napsáno už hodně. Ale málokdo ví, jak blahodárné účinky má na střevní mikrobiom a kognitivní funkce, jež souvisejí právě se stárnutím.

Zlepšení paměti

Konzumace česneku pomáhá mírní změny v těle, které souvisejí s věkem a to tak, že ovlivňuje právě střevní bakterie. Ty ale pro změnu mají vliv na řadu procesů v těle. A tak se stalo, že česnek může například zlepšovat paměťové funkce, což potvrdila studie provedená na myších. Tuto výhodu zajišťuje alylsulfid, tedy sloučenina obsažená v česneku, která je zdraví velmi prospěšná.

Naše zjištění naznačují, že konzumace česneku s obsahem alylsulfidu může pomoci udržet zdravé střevní mikroorganismy a zlepšit kognitivní funkce u starších osob,” uvedla profesorka Jyotirmaya Behera, která na studii pracovala.

Ve střevě najdeme biliony mikroorganismů, které souhrnně označujeme za střevní mikrobim. Přestože už řada vědeckých prací naznačila důležitost této mikroflóry pro lidské zdraví, o dopadech střevního mikrobiomu na změny spojené se stárnutím se dosud vědělo jen málo.

Foto: Shutterstock

Oddálení degenerace mozku

U starších lidí pozorujeme zmenšení rozmanitosti střevního mikrobiomu. A právě to je životní fáze, kdy se začínají rozvíjet neurodegenerativní poruchy, které pak vedou například k Alzheimerově či Parkinsonově choroby a ovlivňují pokles paměťových a kognitivních funkcí,” uvádí studie.

Zevrubný pokus na myších jednoznačně prokázal, že u těch, kterým byly podávány sloučeniny česneku, byla vykázána výrazně lepší dlouhodobá a krátkodobá paměť a také zdravější střevní mikrobiom.

Celkově z výzkumu vyplývá, že alylsulfid obsažený v česneku podporuje paměť a další mozkové funkce, a to pravděpodobně tím, že příznivě ovlivňuje střevní mikroorganismy. Vědci ve svém výzkumu pokračují s cílem zjistit, jak moc by mohl být česnek prospěšný v rámci léčby stále více stárnoucí populace.

Foto: Shutterstock, zdroj: EurekAlert

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments