Nejlepší snídaně podle expertů na dlouhověkost. Toto jídlo přidá roky života a oddálí stárnutí

Pokud chcete žít dlouhý život bez přibývajících vrásek a tak trochu oklamat procesy stárnutí, zkuste si přidat si roky života navíc. Začněte snídaní v našem duchu.

Podle odborníků na dlouhověkost existuje jídlo výborné k snídani s vlivem na dlouhověkost. Podle Dana Buettner, nejprodávanějšího autora knihy Modré zóny v kuchyni, se díky němu dožívají lidé vyššího věku třeba na italské Sardinii, japonské Okinawy a kalifornské Lomy Lindy.

Kurkuma k snídani

Lidé začínají svůj den slanou snídaní bez obilovin, palačinek a vaflí. Rebecca Kerkenbushová, RD-AP, certifikovaná specialistka na gerontologickou výživu a zvolená prezidentka Wisconsinské akademie výživy a dietetiky doporučuje věnovat se činnostem, které máte rádi, držet krok s vnoučaty a zůstat doma nezávislí. Začněte den kurkumou a zeleninou, přidejte bobulové ovoce, granátové jablko či kváskový chléb. Místo vajec zkuste podusit zeleninu s tofu a přidat kurkumu i pepř.

Sníží zánět a bolest

Kurkuma a její aktivní složka kurkumin dodává koření žluto-oranžovou barvu a má podle Mayo Clinic protizánětlivé, protirakovinné a antibakteriální vlastnosti. Když lidé s osteoartrózou kolene dostávali 1 200 miligramů ibuprofenu nebo 1 500 miligramů kurkuminový extraktu denně po dobu 4 týdnů, extrakty byly při zmírňování bolesti stejně účinné jako ibuprofen a bylo i méně gastrointestinálních vedlejších účinků.

Kurkumová rýže. / Foto: Shutterstock

Nejlepší snídaně podle odborníků

Kurkuma byla studována i z hlediska účinků na zdraví mozku. U dospělých od 51 do 84 let, kteří užívali doplňky kurkuminu, vědci zpozorovali významné zlepšení paměti ve srovnání s těmi, co užívali placebo. Studie zjistila i sníženou tvorbu plaků spojenou s Alzheimerovou chorobou. Přidejte misku antioxidačního ovoce pro boj proti zánětu a dožití vyššího věku. Zpomalí absorpci cukrů a poskytne fytonutrienty.

Bílkoviny a vláknina pro funkční organismus

S přibývajícími léty stoupá i důležitost bílkovin. Tofu ze sójových bobů a fazolí. Starší lidé zpracovávají bílkoviny méně efektivně a potřebují jich více na udržení svalové hmoty, síly, zdraví kostí, regeneraci, srdce i fyziologické funkce. Asi 46 % seniorů nemá dostatek bílkovin kvůli snížené chuti k jídlu i horší chuti. Tofu je zdrojem bílkovin, železa a vápníku. Přidejte kváskový toast s arašídovým máslem se zdravým tukem a aminokyselinami. Dlouhověkost podporuje i dostatek vlákniny ve stravě.

Foto: Shutterstock, zdroj: livestrong.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments