Díky této snídani vydržíte nehladovět až do oběda. Je výborná a skvěle zasytí

Rádi si ráno pochutnáte na doma připravovaném jídle, ale v týdnu na něj nemáte čas? Chcete spojit lahůdku a zdraví prospěšné potraviny? Pokud vám ráno příliš času nezbývá, můžete si připravit pečenou ovesnou kaši o víkendu. Máme pro vás recept, který je nejen zdravý, ale díky obměňování ovoce vykouzlíte pokaždé novou překvapující chuť.

Proč péct kaši?

Pečená ovesná kaše se stává fenoménem sociálních sítí. Když totiž připravíte ovesnou kaši v troubě, vykouzlíte pokrm, který připomíná koláč, ale zachováte kvalitu vloček. Pokud si ji dáte ihned po upečení, užijete si naplno její křupavost. Takto zpracovanou kaši si ale můžete odložit i na později a snídat ji v průběhu týdne. Náš recept vám zajistí, že dokážete připravit bezlepkovou vegan snídani bez přidaných cukrů.

Vyzkoušejte recept pro dvě osoby

  • 100 g bezlepkových ovesných vloček
  • 1 zralý banán
  • 1 lžička chia semínek, soli a bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 230 ml ovesného mléka, můžete použít i mandlové nebo jiné rostlinné
  • Ovoce – vhodné jsou jakékoli bobule nebo oblíbené zralé ovoce

Zahřejte troubu na 180 °C. V misce rozmačkejte banán, přidejte ostatní ingredience a smíchejte. Nalijte směs do dvou misek vhodných do trouby, nebo na malý pekáček. Posypte ovocem. Pečte asi 25 až 30 minut.

Foto: Shutterstock

Užívejte si různé chutě

Jakmile jednou ochutnáte tuto kaši, nebude moci přestat. Proto je vhodné obměňovat ovoce i některé ingredience. Hrát si můžete především s rostlinným mlékem. Jemnost dodá kešu nebo mandlové mléko. Rýžové mléko nechá vyniknout ostatním chutím. Pokud preferujete oříšky, nebojte se je do kaše přidat a posypat jimi i povrch. V případě, že vám kaše přijde málo sladká, můžete experimentovat také s třtinovým cukrem, kterým kaši lehce posypete, nebo použijte javorový sirup,

Buďte zdraví

Chia semínka, která do kaše přidáte, jsou plné omega-3 mastných kyselin, které jsou pro náš organismus velmi důležité, a rostlinných proteinů. Výhoda semínek je také jejich schopnost vstřebávat tekutinu a u veganských receptů schopnost vytvořit konzistentní koláč.

Foto: Shutterstock, zdroj: Happy healthy eating

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Můj Bože – zase recept pro kancelářské krysičky – nic ve zlém, ale já se v terénu nedostanu k obědu a musím vydržet do večera max se svačinou – tohle ne.
Ráno 2 – 3 vejce podle velikosti, k tomu slanina, chléb. Tato “superkaše” – kdy si to mám asi připravit – ráno na to nemám čas – já nechodím na 9 ani na 8…večer po terénu makám u počítače, a to poslední je chuť si něco vařit na přístí den – a co budu muset stejně sníst studené… 😛