Domácí chleba podle Ládi Hrušky. Potom, co si ho připravíte, už chléb v obchodě nekoupíte

Pečení chleba. Zatímco před pár lety se člověk, který si pekl sám doma chleba, zdál skoro jako blázen, nyní je z toho hit. Pro spoustu lidí je však příprava domácího pečiva stále strašákem. Nemusíte se ale hned pouštět do kdejakých složitých receptů. Jestli máte chuť pečení chleba vyzkoušet, začněte u jednoduchých receptů a postupně se posouvejte k těm těžším.

Domácí pečení chleba

Lidé, kteří si pečou domácí chléb pravidelně, si většinou časem pořizují domácí pekárnu, díky které je příprava snazší a rychlejší. Jde to ale i bez ní. Takže jestli nechcete investovat do vybavení nebo se obáváte, že pečení zase brzo necháte a bude vám doma ležet další zbytečný kuchyňský pomocník, můžete vyzkoušet pečení chleba i s tím, co máte doma.

Kromě surovin stačí jen velký hrnec s poklicí, který je možné vložit do trouby. Víc nic.

Jak peče chleba Láďa Hruška

Na recepty Ládi Hrušky se před pár lety dalo narazit úplně všude. Vyznačovaly se především tím, že jsou jednoduché a levné. Podle jednoho z těchto receptů vám stačí 3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku vody, lžička a půl sušeného droždí a sůl. Případně můžete přidat kmín nebo semínka, která budou v těstě příjemně křupat.

Smícháme mouku se solí, droždím a dalšími surovinami. Následně zalijeme těsto vodou, zakryjeme a na teplém místě necháme zhruba 12 hodin kynout. Poté jej ještě jednou lehce propracujeme, pomoučníme a necháme ještě pár desítek minut odpočívat. Chléb pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi půl hodiny v uzavřené nádobě a dalších 20 minut v otevřené.

Foto: Shutterstock

Kurzy pečení chleba

Máte-li chuť se do pečení domácího pečiva vrhnout s plnou vervou, najděte si nějaký kurz. S tím, jak se domácí pečení rozmohlo, se objevila celá řada kurzů, které nabízí, že vás všechno naučí. Tady už se nebudete muset spoléhat na jednoduché recepty, ale proniknete do opravdových tajů pekařského umění.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
2 let

To není nic nového , v 70 a 80 letech jsem rodině pekla chleba a housky. Do chleba je dobré přidat část žitné mouky.