Falešná škvarková pomazánka. Úžasná a rychlá dobrota

K tradiční české kuchyni patří jednoznačně zabijačkové speciality. Kdo z nás by neznal škvarky a z nich připravovanou lahodnou pomazánku. Pokud ale nefandíte tučným pokrmům z vepřového, vyzkoušejte alternativu, která potěší i překvapí celou rodinu. A pokud máte doma batole, rozšíříte i jeho jídelníček.

Kouzlo cizrny

Cizrna je jedna z nejvýživnějších luštěnin s oříškovou chutí. V kuchyni ji využijete nejen do pomazánek, ale přidáním několika ingrediencí vytvoříte dokonalý salát plný proteinu a kvalitních polysacharidů, které zaručují nízký glykemický index, díky kterému je cizrna vhodná pro redukční dietu. Obsahuje také velké množství vlákniny, která snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Obsahuje také nemalé množství železa, vápník a hořčík. Díky cholinu se bude správně rozvíjet váš mozek. Pokud chcete vařit jídlo pro vaše batole, nezapomeňte, že vysoký obsah bílkovin způsobuje, že je tato potravina vhodná až od 1 roku.

Úžasné jednohubky

Chystáte-li se na oslavu nebo máte pozvanou návštěvu, není nic jednoduššího než připravit domácí pomazánku, která je vhodná i pro vegetariány i vegany.  Namažete-li ji na celozrnnou bagetku, vytvoříte pokrm plný skvělé chuti a živin. Pro menší děti servírujte pomazánku na světlé pečivo, které je pro ně lépe stravitelné.

Foto: Shutterstock

Jednoduché ingredience

Cizrnová pomazánka je velmi jednoduchá a připravíte ji z ingrediencí, které máte doma vždy po ruce.

  • 1 plechovka cizrny (nebo cizrna připravená v páře)
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 4 středně velké okurky (speciální chuť získáte, použijete-li kvašáky)
  • 1 polévková lžíce hořčice (pokud připravujete pomazánku pro menší děti, raději ji vynechte)
  • ½ kávové lžičky soli
  • 50 ml oleje (řepkového nebo olivového)
  • 50 ml nálevu z cizrny

Rychlá příprava

Na oleji smažte cibulku dozlatova, nebojte se lehce nahnědlé, která pomazánce dodá škvarkovou chuť. Poté přidejte sekaný česnek a nechte ho rozvonět. Směs vložte do mixéru a přilijte olej, ve kterém jste cibulku smažili. Přidejte ostatní suroviny a mixujte dle chuti. Pro nejmladší strávníky je lepší hladká textura.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Falešná škvarková pomazánka 🙁 nazvěte to jinak – falešná pomazánka není – je škvarková nebo jiná.
Vegetarián u nás dostane chleba s jakoukoli pomazánkou bez šunky, ryb či jiného masa. Vegan dostane suchý chleba a vodu – trávu si může jít přikousnout na zahradu 😛
Naštěstí všichni naši příbuzní a kamarádi jsou všežravci.