Fantastický máslový krém podle Francouzů ze 4 ingrediencí. Je rychlý a z každého dortu udělá delikatesu

Pokud patří mezi vaše záliby pečení dortů, jistě dobře víte, jak moc důležité je doplnit takový dort co možná nejlepším krémem. Můžeme říct, že francouzský máslový krém vás nikdy nezklame, ba právě naopak. A navíc potěší tím, že jeho příprava je jednoduchá a rychlá. Přitom jde o nekompromisně kvalitní krém, který můžete použít na nejrůznější příležitosti.

Tento máslový krém je založen na máslových žloutcích a výsledek se tak trochu podobá pudinku. Dá se přirovnat k cukrářskému krému, ale díky přidanému máslu je velmi stabilní.

Tipy, jak připravit francouzský máslový krém

  • Máslo musí být vždy měkké, ale nikoliv roztékající se. Pokud na máslo zatlačíte, mělo by povolit, ale až když trochu přitlačíte.
  • Teplota cukru by neměla překročit 120 stupňů Celsia. Pokud se tak stane, bude příliš těžký.
  • Když vložíte cukrový sirup do mixéru, mixujte na nízkou rychlost. Nechcete mít horký cukr všude kolem.
  • Vzhledem k použitým žloutkům nebude tento krém nikdy bílý. Pokud potřebujete světlejší polevu, pak sáhněte po italském nebo švýcarském máslovém krému.
  • Máslový krém můžete zamrazit na dobu 3 měsíců. Ujistěte se ale, že je v neprodyšné nádobě. Když ho budete chtít použít, nechte ho v lednici přes noc povolit. Před použitím ho znovu našlehejte, aby získal správnou konzistenci.
Foto: Shutterstock

Dokonalý francouzský máslový krém

Co budete potřebovat

  • 5 velkých žloutků
  • 230 gramů másla (na kostky)
  • 1/2 hrnku krupicového cukru (100 gramů)
  • 3 lžíce vody (45 mililitrů)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup přípravy

Dejte vaječné žloutky do mixéru s nástavcem na šlehání a šlehejte do zhoustnutí a zpěnění. Zatímco se žloutky šlehají, dejte dohromady cukr a vodu ve středním hrnci. Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu a vařte, dokud nedosáhne 120 stupňů.

Foto: Shutterstock

Jakmile sirup dosáhne 120 stupňů, pomalu přikapávejte horký sirup do misky se žloutky. Pokračujte v míchání, dokud dno misky nevychladne na dotek a žloutková směs nevychladne na pokojovou teplotu.

Přidávejte postupně máslo po kostkách, aby se každý kousek zapracoval, než přidáte další. Přidejte vanilku a sůl. Pokračujte v míchání, dokud nebude máslový krém hladký a krémový. A máte hotovo.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments