Jaké potraviny prospívají zdraví našich kostí?

chřest

Pro zdraví kostí toho není potřeba dělat mnoho. Stačí se zaměřit na jídelníček a zařadit do něj potraviny, které zdraví kostí výrazně napomáhají. Jaké látky jsou příznivé pro zdraví stav našich kostí? A kde tyto látky najdete? Na to se společně podíváme v dnešním článku!

Jaké látky prospívají zdraví kostí?

Pokud jde o naše kosti, mluvíme o dvou nejdůležitějších látkách: vápníku a vitamínu D. Tyto látky malá miminka už v prenatálním věku čerpají z těla maminek, proto se v těhotenství doporučuje jejich příjem zvýšit. Úkolem vápníku je vyplnění struktury kostí, vitamín D slouží ke správnému vstřebávání vápníku – tyto dvě látky spolu souvisí.

Kde vápník a vitamín D najdete?

Vápník i vitamín D potřebujeme nejen v prenatálním věku, ale vlastně po celý život. Jejich pravidelné doplňování zabraňuje vzniku zvýšené lámavosti kostí, neboli osteoporózy. Proto se teď zaměříme na potraviny, které vitamín D a vápník obsahují.

  • Vajíčka

    Vajíčka by měla být nedílnou součástí našeho jídelníčku z vícero důvodů, nežli pouze proto, že obsahují cca 6 % denní dávky vitamínu D. Vajíčka jsou pro naše zdraví celkově velmi prospěšná, proto se jim ve stravě určitě nevyhýbejte.

  • Špenát

    Už Pepek Námořník věděl, proč si dopřává tuto zeleně zbarvenou zeleninu – i ve špenátu najdete velké množství vápníku, cca 25 % denní dávky. Kromě vápníku špenát obsahuje i železo či vitamín A. Doporučujeme konzumovat v syrové podobě, ve které si špenát zachovává nejvyšší podíl látek.

  • Jogurt

    Pokud ve vašem jídelníčku chybí bílý jogurt, měli byste to rychle napravit. I tento mléčný produkt se řadí mezi potraviny, které našim kostem prospívají. Najdete v něm vitamín D, zároveň obsahuje důležité bílkoviny, které naše tělo rovněž potřebuje, aby mohlo správně fungovat.

  • Sýr

    U mléčných produktů ještě chvíli zůstaneme a zaměříme se na sýry. Pokud se zajímáte o zdravé stravování a snažíte se svůj jídelníček vyvážit, pak v něm ani sýry nesmí chybět. Třeba takový čedar, se kterým se dá v kuchyni perfektně pracovat, obsahuje vitamín D, sýry pak celkově tělu dodají vápník.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments