Lékař popsal snídani, která rychle srazí vysoký cholesterol. A skvěle chutná

Ačkoliv vysoký cholesterol nebolí, v těle páchá zcela viditelné změny. Jde o tukové částice v krvi, které se uchytávají na stěnách cév a ty tak zužují. Nakonec je mohou zcela zablokovat, což pak vede k infarktu nebo mozkové mrtvici. Obzvlášť o Vánocích máme tendenci konzumovat jídla, která jsou na cholesterol velmi bohatá. Je tak možné, že vaše hladina vyskočila výše. Proto není od věci ji zase trochu snížit, k čemuž by vám mohla pomoci osvědčená snídaně.

Výhoda ovesných vloček

Jedním z hlavních důvodů vysokého cholesterolu je nesprávné stravování, které obsahuje příliš mnoho nasycených tuků. Ty potom zvyšují hladinu takzvaného špatného cholesterolu, jež může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, a to navzdory tomu, že nic dlouhou dobu nemusíte pociťovat.

Dobrou zprávou je, že stravou lze cholesterol také snížit. Obzvlášť takovou, která je bohatá na vlákninu. Ta totiž dokáže do značné míry cholesterol v těle pohlcovat a vyplavovat. Proto byste při snídani měli sáhnout po osvědčené potravině.

Ovesné vločky obsahují obzvlášť prospěšný typ vlákniny, takzvaný betaglukan. U něj bylo zjištěno, že dokáže hladinu cholesterolu snížit až o 16 %, což není vůbec málo a může jít o rozdíl mezi vysokou a standardní úrovní špatného cholesterolu. Zjištění přinesla National Library of Medicine.

Foto: Shutterstock

Potřebné denní množství

Poté, co sníte betaglukan, například ve formě ovesných vloček, vytvoří se jakýsi gel, který naváže tučné částice ve vašem těle. Právě tato schopnost betaglukanu stojí za redukcí cholesterolu, který je absorbován z vašich střev do krve. V důsledku pak vaše játra vyvedou z krve více cholesterolu, aby produkovala více žluče. A tímto způsobem cholesterol v krvi poklesne.

Podle lékařů je třeba konzumovat alespoň tři gramy betaglukanů denně, abyste dosáhli těchto výsledků. Nejde o žádné převratné množství. Ve skutečnosti, pokud si dáte snídani sestávající z ovesných vloček, dostanete do těla přibližně toto množství, jak upozorňuje Mayo Clinic.

Foto: Shutterstock, zdroje: Mayo Clinic, National Library of Medicine

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
4 měsíců

Naštěstí problémy s cholesterolem nemám, takže ovesné vločky jíst nemusím – občas z nich udělám polévku – ta mi chutná, ale snídat je s nějakým jogurtem a ovocem, jak to dělají moje známé – to je určitě zdravá snídaně, ale že skvěle chutná, bych rozhodně neřekla – aspoň pro mně ne.

HANA
HANA
3 měsíců
Reply to  Iris

musi se dobre namichat s orisky, seminky, medem, kakaem … a nechat pres noc ulezet

HANA
HANA
3 měsíců
Reply to  Iris

susenym ovocem, rozinkama…