Lékaři varují před rybami, které způsobují demenci. Jsou běžně k dostání

Případů demence prudce přibývá a lékaři mohou nabídnout jen velmi omezené možnosti řešení, které jsou veskrze udržovací. Ani snahy prodloužit kvalitní část života mnohdy nestačí a nemoc postupuje velmi rychle. Jako účinná se naopak jeví prevence. Například některé druhy ryb bohaté na omega-3 mastné kyseliny jsou velmi prospěšné. Složitost celé věci ale dokládá nové zjištění, že jiným druhům ryb bychom se měli zase raději vyhýbat.

Závažné důsledky rtuti pro mozek

Podle některých odhadů překročí v roce 2050 počet lidí žijících s demencí na celém světě číslo 153 milionů. Jde o různé typy nemocí, které však mají společné progresivní zhoršování kognitivních funkcí, jež zahrnují ztrátu paměti a zmatení.

Vědci se teď zaměřili na problematiku rtuti a jakým způsobem souvisí právě s rozvojem demence. Ve skutečnosti jsou neurologické účinky rtuti již dlouhou dobu velmi dobře prozkoumány. Expozice této chemikálii vyvolává chronickou únavu, ztrátu chuti a závratě.

Toxická látka

Tento těžký kov je jedním z nejúčinnějších neurotoxinů a je pravděpodobně také přímo jedovatý vzhledem k nervové tkáni. “Rtuť je velmi silným neurotoxinem, který může způsobit kognitivní rozpad diagnostikovaný jako Alzheimerova choroba,” uvádí studie publikovaná v časopise Complementary Therapies in Medicine.

Vědci uvádějí případ muže, u kterého se objevily vážné neurodegenerativní problémy a byla mu naměřena vysoká hladina rtuti v těle. Zjistilo se, že je to pravděpodobně z konzumace kontaminovaných ryb.

Poté, co byla pacientovi upravena strava a nasazena léčba zaměřená na detoxifikaci, došlo k výraznému zlepšení ve vnímání pacienta. To bylo doprovázeno jednoznačným poklesem hladiny rtuti v těle,” uvádí studie. “Po jednom roce se jeho kognitivní funkce rapidně a neočekávaně zhoršily.

Foto: Shutterstock

Čtyři problematické ryby

Podle vědců je důležité mít na paměti skutečnost, že rtuť a jiné látky mohou být velmi toxické. Bohužel ale také platí, že poškození mozku může být u řady pacientů nevratné.

Předchozí výzkumy ukázaly, že rtuť negativně působí tím způsobem, že omezí efektivitu selenu v těle. To je přitom látka, která je klíčová pro zdraví mozku. Potlačuje totiž reakce škodlivých chemikálií a odstraňuje oxidační stres.

Některé ryby jsou bohužel notoricky proslulé tím, že v průměru obsahují velké množství rtuti, které se v jejich těle v průběhu života nastřádá. Jde zejména o čtyři druhy: žraloka, mečouna, červenici atlantskou a mníka mořského.

Foto: Shutterstock, zdroje: Complementary Therapies in Medicine, Better Health, Healthline

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments